Projekt prevencije naslija nad ženom i djecom na području srednje Bosne

Centar za edukaciju mladih, uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, započinje realizaciju projekta „Transgeneracijsko prenošenje nasilja – zaustavljanje kruga zlostavljanja“.

 

Cilj projekta je prevencija transgeneracijskog prenošenja nasilja nad ženama i djecom kod učenica i učenika srednjih škola na području Srednjobosanskog kantona.
Projekat će se realizirati u tri faze. Prva je izvođenje predstave „Skrivene sjene“ za učenike srednjih škola u Travniku, Novom Travniku, Vitezu, Bugojnu i Jajcu, s ciljem podizanja njihove svijesti o prisutnosti i ozbiljnosti problema nasilja nad ženama i djecom. Predstava, prilagođena srednjoškolcima, je interaktivnog karaktera i omogućava publici da aktivno sudjeluje u diskusiji o ovom problemu, te doprinese njegovom pozicioniranju u svijesti ljudi. Predstava će se izvoditi tijekom mjeseca listopada i obuhvatit će oko 2000 srednjoškolaca u SBK.
Druga faza projekta je edukativni program u kojem će sudjelovati oko 100 učenika srednjih škola iz navedenih općina. Radi se o programu osposobljavanja učenika za vršnjačke edukatore, koji će među svojim školskim kolegicama i kolegama širiti svijest o ovom problemu i doprinositi preveniranju pojave nasilja među njima. Ova faza će se realizirati tijekom studenog i prosinca 2017. godine.
Tijekom treće faze slijedi realizacija samostalnog rada vršnjačkih edukatora, radionica za njihove kolege, uličnih akcija, obilježavanja značajnih datuma, vezanih za nasilje i sl. Planirano je i formiranje „Anti-violence board-a“, odnosno odbora mladih ljudi iz navedenih općina, koji će koordinirati i provoditi aktivnosti, vezane za borbu protiv nasilja nad ženama i djevojčicama u SBK.
Škole koje sudjeluju u projektu su: Mješovita srednja tehnička škola „Travnik“, Srednja škola „Novi Travnik“, Mješovita srednja škola „Vitez“, Gimnazija „Bugojno“ i Srednja strukovna škola „Jajce“, uz suglasnost kantonalnog Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta, koje je prepoznalo važnost projekta.
Projekt „Transgeneracijsko prenošenje nasilja – zaustavljanje kruga zlostavljanja“ financiran je kroz Fond ekonomske podrške Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

(centralna.ba)