Regionalne vijesti, Vijesti iz BiH

Proizvodi iz BiH teško dospijevaju na strane police

Pojedini proizvodi iz BiH veoma teško pronalaze put do stranih polica, iako je u pitanju tržište sa sličnim prehrambenim navikama potrošača kao ono sa kojeg oni dolaze.

 

Možda najbolji primjer tome je Slovenija, udaljena nekoliko stotina kilometara i par časova putovanja, a sa velikom bh. dijasporom koja nema priliku da uživa u domaćem proizvodu jer ih gotovo i nema.

Malo ko može jasno da objasni zašto je to tako, jer administrativne barijere ne postoje, pa su stručnjaci uglavnom slažu da je tržište Evropske unije veoma zahtjevno pa mu proizvodi iz BiH ne odgovaraju ni kvalitetom ni izgledom, dok se sa druge strane čuva domaća proizvodnja.

Da bi se nešto moglo promijeniti, najavljeno je juče u Banjaluci na sastanku domaćih privrednika i slovenačkog “Mercatora”, jednog od najvećih trgovinskih lanaca u ovoj zemlji. Pero Marić, direktor prodaje u banjalučkoj “Vitaminki”, kaže kako je stiglo uvjerenje da će roba iz RS i BiH dobiti svoje mjesto na njihovim policama.

“Ta mogućnost postoji uvijek, samo je stvar kako se ko dogovori i kolika je  to želja partnera u Sloveniji”, kazao je Marić.

Pero Ćorić, direktor Sektora granskih udruženja u Privrednoj komori Republike Srpske, kaže kako postoje kvalitetni proizvodi koji mogu zadovoljiti izbirljivo tržište Slovenije te da treba iskoristiti iskustva onih proizvođača iz RS koji su uspjeli da se probiju na njihovo tržište.

“Ono što je veoma bitno je da proizvodi budu kvalitetni i da postoje prepoznatljivi brendovi. Tu je i marketing, ali i činjenica da u Sloveniji živi veliki broj ljudi sa ovog prostora, što može biti jedan od argumenata da naši proizvodi bolje prođu. U svakom slučaju, kvalitet će odrediti buduću saradnju”, kaže Ćorić, koji obećava pomoć Komore u ovom poslu.

Piter Zavrl, zastupnik “Mercatora Banjaluka” i “Mercatora BiH”, poručio je kako je ovo velika prilika za sve dobavljače da se nađu na njihovim policama, kako u BiH tako i u Sloveniji, ali da postoje uslovi koji se moraju ispuniti, a o kojima juče nije puno rekao.

“Naši dućani su dovoljno veliki da možemo te proizvode staviti na pravo mjesto”, poručio je on i kazao da je oduševljen načinom na koji su građani BiH dočekali povratak “Mercatora” u zemlju.

Dok se iz RS bore da proizvode plasiraju u Sloveniju, tešanjski “AS Group” je uspio da od početka naredne godine svoje proizvode, a to su zlatna džezva, tops, oaza, tajna i zlatni puder, plasira na police katarskih marketa u vlasništvu “Labbaik Groupa”.

“Doha kao jedna od najvažnijih metropola Zaliva i Katar kao zvanično najbogatija država sa najvećim BDP-om po glavi stanovnika, predstavlja dobru priliku za naše kompanije da ojačaju svoju poziciju u tom dijelu svijeta”, poručili su iz “AS Groupa”.

Mohamed Gamal Mostafa, generalni menadžer “Labbaik Groupa”, kazao je kako je početkom juna ove godine Katar prekinuo sve veze sa Saudijskom Arabijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Egiptom, odakle su uvozili većinu namirnica i drugih potrepština, zbog čega se otvorio prostor za brendove iz BiH. U pitanju je grupa sa 11 supermarketa i godišnjim prihodima od 570 miliona maraka.

(Nezavisne novine)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend