Vijesti iz BiH

Program omladinskih razmjena

Širiti svoja znanja te unaprijediti vlastite kvalitete, pravi su izazovi učestvovanja u globalnoj zajednici. U vremenu kada interkulturalnost postaje dio svakodnevnice, odvažite se i upoznajte svijet oko sebe!

Nakon četiri godine uspješne implementacije Programa omladinskih razmjena, Fondacija Schüler Helfen Leben (SHL) i ove godine uz podršku Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke organizuje razmjenu mladih. U razmjenama je do sada učestvovalo više od 1.800 mladih iz Bosne i Hercegovine (BiH) i Njemačke/Evropske unije iz 75 škola i 4 omladinske organizacije.   

U 2019/2020. godini u Programu mogu učestvovati škole i omladinske organizacije u okviru trilateralnih razmjena (iz Federacije BiH i Republike Srpske, ili “dvije škole pod jednim krovom” učestvuju zajedno sa jednom školom iz Njemačke). Učešće omogućava mladima da posjete svoje vršnjake, dožive drugačiju kulturu i steknu nova iskustva i poznanstva.

Učenici osnovnih i srednjih škola iz BiH i Njemačke, kao i omladinskih organizacija, pod nadzorom nastavnika posjećuju partnersku školu ili organizaciju, sudjeluju u nastavi i smješteni su u porodicama svojih vršnjaka. Prilikom posjete organiziraju se kulturne večeri, na kojima učenici predstavljaju svoju zemlju, muziku, ples, jezik i kuhinju. Također, posjećuju kulturno-historijske znamenitosti, prirodne ljepote i lokalne atrakcije.

Ukratko, omladinske razmjene funkcionišu na sljedeći način:

  • Zainteresovane škole i organizacije se prijavljuju za učešće
  • Nakon odabira, dvije škole ili organizacije iz BiH se povezuju i uspostavljaju partnerstvo sa jednom zajedničkom školom ili organizacijom iz Njemačke i dogovaraju se o detaljima posjeta (datumi putovanja, broj učesnika).
  • Tokom posjete, učesnici borave u porodicama, djelimično pohađaju nastavu u partnerskoj školi, te učestvuju u različitim vannastavnim aktivnostima, kulturnim večerima, druženjima, izletima i sl.
  • Organizuje se povratna posjeta partnerskoj školi.

Za sve učesnike Programa osigurana je finansijska podrška. Ovom prilikom pozivamo škole i omladinske organizacije/udruženja da se prijave za novi ciklus omladinskih razmjena. Rok za prijave je 20.03.2019. godine. Prijavni obrazac i detalje potražite na web stranici: http://shl.ba/lat/razmjena-ucenika

Škole/omladinske organizacije koje se prve prijave će imati prednost prilikom odabira i spajanja sa odgovarajućim školama iz BiH i Njemačke. 

Detaljnije informacije možete dobiti putem e-mail adrese razmjene@shl.ba

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend