Regionalne vijesti, Svijet

Profesoru u torbi droga, a ne knjige

Španjolska policija razbila je još jedan međunarodni lanac krijumčara kokaina i uhitila četiri Španjolca, jednog Talijana, Norvežanina, Hrvata, Crnogorca, bh. građanina, Švicarca, kao i Srbina – po zanimanju profesora. On je i označen kao vođa skupine koja je švercala kokain iz Južne Amerike u Europu, ali španjolski mediji nisu objavili njegov identitet.

– On je bio vođa logistike, a ranije je pobjegao iz Njemačke, u kojoj je osuđen na 14 godina zatvora. U javnosti se predstavljao kao nastavnik – otkrila je španjolska policija. Kako se navodi, ova skupina narkodilera uspjela je uspostaviti stabilan i konstantan uvoz kokaina iz Južne Amerike do Kanarskih otoka, gdje su drogu raspoređivali i slali u druge europske zemlje.

– Agenti su zaplijenili 49 kilograma kokaina, 20 kilograma hašiša, modificirani pištolj i streljivo, konzervanse za lijekove i skoro 40.000 eura u gotovini – ističe policija.

Operacija pod nazivom “Scipion” počela je krajem prošle godine, a predmet istrage bila je međunarodna organizacija na čijem čelu su građani s teritorija bivše Jugoslavije, za koje se sumnjalo da distribuiraju kokain.

– Članovi bande su upravljali tokovima droge, koju su slali uglavnom u sjevernu i istočnu Europu, kao i u Rusiju. Organizacija je koristila nekoliko metoda za uvoz narkotika na teritoriju Španjolske. Kokain je stizao brodovima iz Brazila, gdje je, navodno, uz pomoć jednog člana posade utovaran, da bi bio izbačen prilikom zadržavanja na otoku Lanzarote i sakriven u hotelskoj sobi. Trgovci drogom imali su logističku pomoć i obuku svojih članova, koji su prošli vojnu obuku u zemljama istočne Europe. Jedan od njih upravo je i taj “nastavnik” – navodi španjolska policija. Podsjetimo, zbog ovakve jedne zapljene pošiljke, 2013. izbio je nemilosrdni rat dvaju crnogorskih klanova iz Kotora, a zbog toga se do danas dogodilo 11 likvidacija i četiri pokušaja.

(VL)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend