Pročitajte kojih 10 događaja je obilježilo godinu po izboru redakcije Večernjeg lista

Već smo naviknuti u BiH ispraćati loše godine, koje je najbolje zaboraviti. Kao i mnoge prije nje, i ova je, nažalost, bila takva. Mnogi će reći i najgora od završetka rata. U moru negativnih pojava, procesa i događaja tek povremeno su zablistali oni drugačiji, humaniji, uspješniji, ljepši…

Početak godine čak je nagovještavao da bi stvari i u politici, društvu i državi mogle biti drugačije. Mostar je nakon 12 godina dobio novu lokalnu vlast i gradonačelnika, piše Večernji list BiH.

Blokade, katastrofe… Očekivao se nastavak provedbe mostarskog sporazuma, a on je uključivao reformu izbornog zakonodavstva i relaksaciju odnosa Hrvata i Bošnjaka. Rezultat je izostao. Čak ni intenzivan angažman američkih i europskih posrednika nije rezultirao kompromisom. Izmjene Izbornog zakona nisu provedene, što znači da Hrvatima i dalje prijete majorizacija i grubo kršenje izborne volje. Posljedično, to je dovelo do dodatnog jaza između Bošnjaka i Hrvata u FiH. U takvom ambijentu nikakve ozbiljnije reforme ni u socijalnom ni ekonomskom planu nije bilo moguće realizirati. Na državnoj razini stanje nije ništa bolje. Naprotiv. Odluke Ustavnog suda BiH zaoštrile su odnose Bošnjaka i Srba do usijanja, a ulje na vatru dolio je odlazeći visoki predstavnik Valentin Inzko namećući izmjene Kaznenog zakona BiH. Srbi su reagirali blokadom državnih institucija koja još traje.

U nezahvalnoj situaciji našao se i Inzkov nasljednik Christian Schmidt, čiji legitimitet i legalitet, osim Srba, ne priznaju ni Kina i Rusija. U političkom i medijskom prepucavanju između Banje Luke i Sarajeva svjedočili smo i bizarnim situacijama, poput harmonikaša u Predsjedništvu BiH, instituciji koja se u aktualnom sazivu pokazala kao eklatantan primjer nefunkcionalne i posvađane BiH. RS je započeo i s procesom povratka nadležnosti s države na entitet, a politička situacija u kojoj ispraćamo 2021. za mnoge je veći razlog za zabrinutost od pandemije COVID-19. BiH je i tu svojevrsni “slučaj” na globalnoj razini. Uz vrlo liberalne epidemiološke mjere razmjerno je mali broj zaraženih, ali je po smrtnosti u svjetskom vrhu. Po procijepljenosti je BiH na europskom začelju. Osim političke i zdravstvene katastrofe, pogađale su nas i elementarne. Od požara, potresa do poplava i suša. Sve je to stalo u 2021. Djelomično je to razlog i vala poskupljenja koji je pogodio bh. tržište.

Uspjesi i produkcije

Uz takvu ekonomsku i političku situaciju ne čudi što se nastavlja egzodus stanovništva. Demografski pad za sada ne zaustavljaju ni infrastrukturni projekti koji tek bude nadu u neku bolju budućnost. Gradile su se tvornice, elektrane, ali i ceste te mostovi, koji će povezivati, a jednog dana možda i vraćati ljude u BiH. Nažalost, bilo je puno smrtnih slučajeva u 2021., koja je i počela velikom tragedijom kakvu Hercegovina ne pamti. U silvestarskoj noći ugušilo se osmero mladih u Rakitnu. U listopadu je na tu nesreću podsjetio slučaj iz Brčkog, gdje se ugušilo šestero ljudi, uključujući i djecu. Pamtit ćemo godinu i po odlasku Milana Bandića, Ljube Bešlića, Vjekoslava Mandića, Salke Bukvarevića…

Oživjela je kulturna scena, a posebno se istaknula filmska produkcija. Danis Tanović snimio je novi film, Jasmila Žbanić pobrala brojne nagrade u svijetu i osvojila europski Oscar, BiH je posjetio Bono Vox, najavljuje dolazak i Sting. Gradi se HNK u Mostaru, mladi pjevački talenti osvajaju regiju.

Ponosili smo se uspjesima u sportu. Mostar je dobio novu zvijezdu – plivačicu Lanu Pudar, a titulu sportske prijestolnice donijeli su mu i uspjesi Zrinjskog, Bilbije, braće Karačić.

Nažalost, sve je to premalo kako bismo 2021. pamtili kao “dobru godinu”.

1. Blokada države:

Najdublja politička kriza, nametnuti Inzkov zakon…

2. BiH između EU-a i balkanske kaljuže:

Nužna provedba izbornih reformi

3. Prirodne nepogode:

Potresi i poplave uništili domove, suša poljoprivredu…

4. Mnogi otišli među zvijezde:

Od tragične smrti osmero mladih do smrti poznatih

5. Paradoks korone:

Malo cijepljenih, bez posebnih mjera, a malo i – zaraženih

6. Vjerski mir i rat:

Odlazak nuncija, zabrana Božića, pismo Pape u Međugorju…

7. Egzistencijalni kolaps i egzodus:

Rekordne cijene, masovni odlasci

8. Infrastruktura i gospodarstvo:

Svilaj nas povezao s EU, kilometri autoceste

9. Oživjela kultura i festivali:

Umjetnicima korona otežavala život, no lakše se disalo

10. Mostarski dragulji:

Zrinjski, Pudar i Bogdanović. Srebro Čilića i Dodiga na OI

(www.vecernji.ba)