Probno testiranje u srednjim školama u BiH počinje 3. travnja

Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje realizira probno istraživanje znanja, vještina i kompetencija učenika prvih razreda srednjih škola u Bosni i Hercegovini – PISA 2018. 

 

Istraživanje počinje 3.travnja ove godine, a provodi se u 80 srednjih škola i obuhvaća više od 4.000 učenika.

PISA je međunarodno istraživanje znanja i vještina učenika iz tri oblasti (čitalačka, matematička i pismenost iz prirodnih znanosti), a za cilj ima evaluaciju obrazovnih sustava. Provodi se pod okriljem OECD-a u 82 države svijeta.

Bosna i Hercegovina prvi put sudjeluje u PISA istraživanju. Važnost istraživanja ogleda se u dobivanju međunarodno usporedivih podataka o učeničkim postignućima i kvalitetu obrazovnih sustava. Fokus nije na propitivanju nastavnog plana i programa, već na procjeni primjene znanja i vještina u stvarnom životu učenika.

Cilj probnog istraživanja je dobiti informacije o tehničkoj pripremljenosti i adekvatnosti PISA zadataka za uspješno provođenje istraživanja u Bosni i Hercegovini, a bitno je i za uspješnu implementaciju glavnog istraživanja koje će se održati u 2018.godini, prenose agencije.

(VL)