Zanimljivosti

Prirodno liječenje dijabetesa

Dijabetes (lat. diabetes mellitus), u narodu poznat i kao šećerna bolest, je oboljenje koje karakterizira povišena razina glukoze (šećera) u krvi. Ova bolest se javlja kada gušterača ne proizvodi ili pak samo djelomično proizvodi inzulin, hormon koji brine o regulaciji šećera u krvi, te o metabolizmu ugljikohidrata i masti u tijelu.

 

U zdravim okolnostima ovaj hormon omogućava ulazak šećera u stanice tijela gdje se on pretvara u energiju za tijelo.

U slučaju da inzulina nema ili ga ima u nedovoljnim količinama šećer se zadržava u krvi i time dolazi do njegove povišene razine.

Ovo je nasljedna bolest i veća vjerojatnost obolijevanja je ako postoji pozitivna obiteljska anamneza.

Iz godine u godinu, u svijetu, ali i kod nas, broj oboljelih od ove bolesti je u porastu.

Prema statistikama danas preko 380 milijuna ljudi diljem svijeta pati od nekog oblika dijabetesa.

U Hrvatskoj je, prema zadnjim podacima CroDiab-a (nacionalni registar osoba sa šećernom bolešću) registrirano više od 240.000 oboljelih.

Kada bi se tom broju dodali i neregistrirani dijabetičari on bi zasigurno bio daleko veći.

Vrste dijabetesa

Najrasprostranjeniji oblici dijabetesa su tip 1 i tip 2, a prilično učestao je i gestacijski, odnosno trudnički dijabetes.

Dijabetes tipa 1

Dijabetes tipa 1 nastaje kada gušterača proizvodi inzulin u vrlo, vrlo malim količinama ili ga uopće ne proizvodi.

Oko 5-10% populacije oboljelih pati od ovog oblika bolesti.

Obično se razvija u djetinjstvu ili adolescenciji, ali se može razviti i u odrasloj dobi.

Ovaj oblik dijabetesa održava se pod kontrolom pomoću injekcija inzulina. Uz to, potrebna je stroga kontrola obroka kako bi se šećer održavao na optimalnoj razini.

Ipak, važno je naglasiti da se i unatoč strogom režimu prehrane količina šećera u krvi može nepredvidivo mijenjati, što je posebno opasno kod oboljelih od ovog tipa dijabetesa.

Dijabetes tipa 2

Dijabetes tipa 2 se javlja kada gušterača djelomično proizvodi inzulin, odnosno kada ga ne proizvodi u dovoljnim količinama.

Kod ove vrste šećerne bolesti javlja se rezistencija stanica na inzulin i relativni manjak inzulina u krvi. Stanice ne reagiraju na inzulin, glukoza ne ulazi u stanice, a posljedica toga je povećanje šećera u krvi!

Ovaj tip šećerne bolesti je daleko češći. Prema statistikama, čak 90% svih oboljelih od dijabetesa pripada u skupinu dijabetičara tipa 2.

Učestaliji je kod odraslih osoba, a za razliku od dijabetesa tipa 1 sporije se razvija i ima blaže simptome. Kod čak polovice oboljelih simptomi uopće nisu prisutni i javljaju se tek kod uznapredovalog stadija bolesti.

Dijabetes tipa 2 se u početnoj fazi može držati pod kontrolom promjenom prehrambenih navika te pojačanom fizičkom aktivnošću, a u poodmaklom stadiju potrebna je medicinska pomoć.

Gestacijski dijabetes

Gestacijski dijabetes je pojam koji se odnosi na povišene razine šećera u krvi kod trudnica kod kojih prije trudnoće nije dijagnosticiran šećer.

Ovaj oblik bolesti se javlja  u oko 3%  trudnoća, a nakon trudnoće se u pravilu povlači, odnosno nestaje.

Ako se ne drži pod stručnim nadzorom gestacijski dijabetes može dovesti do raznih komplikacija, kako za majku, tako i za dijete.

Simptomi dijabetesa

Simptomi dijabetesa tipa 1 i tipa 2 se podjednako manifestiraju.

Ipak, kod bolesti tipa 2 neki simptomi mogu izostati, a oni koji se pojave manifestiraju se u nešto blažem obliku, zbog čega ih je teže dijagnosticirati.

Simptomi dijabetesa tipa 2 su:

 • žeđ i suhoća usta
 • učestalo mokrenje
 • slabost, umor i manjak energije
 • konstantna glad
 • nagli i neželjeni gubitak težine
 • mučnina i nagon za povraćanjem
 • svrbež kože
 • problemi s vidom
 • trnci u rukama i nogama
 • opetovane infekcije
 • rane koje sporo zacjeljuju

Dijabetes je podmuklo, nečujno oboljenje koja se razvija “tiho i nevidljivo”.

Drugim riječima, njegovi simptomi se manifestiraju tek onda kada je bolest već u poodmakloj fazi.

Stoga, obratite pažnju na neke od navedenih simptoma i reagirajte pravovremeno jer uznapredovali dijabetes može imati ozbiljne posljedice na zdravlje.

Na posebnom oprezu bi trebale biti osobe kod kojih postoji pozitivna obiteljska anamneza.

Uzroci nastanka dijabetesa

U posljednjih dvadeset godina u cijelom svijetu se bilježi porast oboljelih od ove bolesti.

Sve učestaliji razvoj šećerne bolesti stručnjaci pripisuju modernom, ubrzanom i sjedilačkom načinu života.

Ipak, postoje i brojni drugi čimbenici koji predstavljaju rizik za obolijevanje.

U najčešće krivce za pojavu dijabetesa se ubrajaju:

 • loša i neadekvatna prehrana
 • prekomjerna tjelesna težina
 • nedovoljna fizička aktivnost
 • velike količine stresa
 • upalni i autoimuni procesi
 • visoki krvni tlak, visoki kolesterol i bolesti srca
 • hormonski poremećaji (poput hipertireoze, sindroma policističnih jajnika ili Cushingovog sindroma)
 • izloženost toksinima, virusima ili štetnim kemikalijama
 • uzimanje određenih lijekova (poput onih koji ometaju proizvodnju inzulina)
 • pozitivna obiteljska anamneza (nasljedna sklonost)

Posljedice bolesti

Posljedice neliječenog, ali nažalost u nekim slučajevima i liječenog dijabetesa mogu biti katastrofalne.

Šećerna bolest tipa 2 može dovesti do mnogih zdravstvenih tegoba uključujući srčani i moždani udar, amputacije udova, bolesti bubrega, sljepoću, oštećenje živaca, pa čak i smrt.

Najčešće komplikacije dijabetesa su oštećenja velikih i malih krvnih žila.

Najopasnije su komplikacije koje se odnose na oštećenje srčanih, vratnih i moždanih arterija te arterija nogu.

Oštećenje srčanih žila vodi ka srčanom udaru, koji je uzročnik smrti kod čak 75% oboljelih od dijabetesa.

Ništa manje opasna nisu niti oštećenja vratnih arterija i moždanih žila koja predstavljaju rizik za moždani udar, kao ni oštećenja arterija nogu koja u težim slučajevima dovode do amputacije udova.

Oštećenja malih krvnih žila su uvod u razne zdravstvene tegobe ovisno o tome koja područja su najviše zahvaćena.

Tako kod oštećenih krvnih žila očiju može doći do problema s vidom, kod krvnih žila bubrega dolazi njihove smanjene funkcije.

Oštećenja živaca rezultiraju smanjenim osjetom, zbog čega je povećana sklonost ozljedama i ranama. Rane kod dijabetičara teško zarastaju što opet može dovesti do amputacije ekstremiteta.

Osim toga, gubitak osjeta u stopalima pridonosi riziku od razvoja dijabetičkog stopala.

Prevencija i liječenje dijabetesa

Nažalost, dijabetes tipa 1 gotovo da je nemoguće prevenirati, ali je zato u velikoj mjeri moguće smanjiti rizik za pojavu daleko češćeg oblika ove bolesti, dijabetesa tipa 2.

Prvi korak u prevenciji ove podmukle i opasne bolesti je usvajanje zdravih životnih navika koje mogu spriječiti razvoj ne samo dijabetesa, već i mnogih drugih bolesti.

U zdrave životne navike ubrajaju se prije svega zdrava prehrana, optimalna tjelesna težina, fizička aktivnost te eliminacija stresa.

Zdrava prehrana

Pravilna prehrana značajno doprinosi prevenciji dijabetesa tipa 2.

Ona podrazumijeva konzumaciju zdravih ugljikohidrata – povrća, integralnih žitarica i mahunarki te izbjegavanje nezdravih ugljikohidrata – bijelog kruha, bijele riže, krumpira, sokova i slatkiša.

Na jelovniku dijabetičara dobrodošle su i namirnice bogate vlaknima. Vlakna usporavaju apsorpciju glukoze, reguliraju razinu šećera u krvi i potiču detoksikaciju. Stručnjaci preporučuju unošenje najmanje 30 grama vlakana dnevno.

U vašu prehranu dodajte grašak, artičoku, avokado, kokos, bobičasto voće, orašaste plodove i sjemenke, a osobito chia sjemenke te sjemenke lana.

Hrana bogata kromom također pridonosi prevenciji i liječenju dijabetesa.

Krom je nutrijent koji je uključen u normalan metabolizam ugljikohidrata i lipida. On može poboljšati faktor tolerancije glukoze i prirodno uravnotežiti razinu glukoze u krvi.

Visoke količine kroma sadržane su u brokuli, ali možete ga pronaći i u integralnim žitaricama, začinima poput cimeta, kurkume, lovora, klinčića. Dobar izvor kroma su i šparoge, grašak, bijeli i crveni luk, špinat, rajčica, jabuke, šljive i banane.

Istraživanja pokazuju da je dijabetes često povezan s nedostatkom magnezija. Namirnice bogate magnezijem su špinat i ostalo zeleno lisnato povrće, mahunarke, integralne žitarice, bobičasto voće, sjemenke bundeve i sezama, bademi, orasi, kikiriki, banane.

Kod dijabetesa je vrlo važno suzdržavanje od svih proizvoda koji sadrže fruktozu, uključujući bijeli šećer, smeđi šećer i med.

Takvi proizvodi se mogu zamijeniti prirodnim zaslađivačima kao što su primjerice stevija, eritrit, xylit (šećer od breze), yacon.

Nikotin i alkohol

Poznato je da su pušenje i alkohol veliki neprijatelji zdravlja.

Kada je riječ o dijabetesu, stručnjaci upozoravaju da ova loša navika povisuje rizik obolijevanja od dijabetesa za čak 50%!

Otrovne kemikalije u dimu cigarete napadaju krvne žile i u kombinaciji s povišenom glukozom u krvi dramatično povećavaju oštećenja krvnih žila koje hrane srce, mozak, oči, bubrege i periferne živce.

Alkohol također može opasno povećati razine šećera u krvi.

Istraživanja objavljena u Annals of Internal Medicine pokazala su da je rizik od pojave dijabetesa veći za čak 43% kod osoba koje piju tri ili više alkoholnih pića dnevno.

Osobito visok udio nezdravih ugljikohidrata je prisutan u pivu i slatkim likerima pa ove vrste alkoholnih pića treba posebno izbjegavati.

Pretilost

Stručnjaci se slažu da je povišena tjelesna težina jedan od najvećih faktora za pojavu dijabetesa!

Statistike su pokazale da više od 80% dijabetičara tipa 2 pati od problema pretilosti.

Dijabetes je nasljedna bolest. No, kod osoba kod kojih postoji pozitivna obiteljska anamneza, a uz to je prisutan problem pretilosti, vjerojatnost obolijevanja povećava se za čak 50% u usporedbi s onima kod kojih je u obitelji prisutan dijabetes, ali nemaju višak kilograma.

Fizička aktivnosti

Redovita fizička aktivnost također doprinosi smanjenju rizika od pojave ove bolesti.

Prema podacima koje je objavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), redovita šetnja od samo 30 minuta dnevno može smanjiti rizik za čak 35-40%.

Vježbanje poboljšava kontrolu glukoze u krvi te tako sprječava i ublažava bolest, a ujedno pozitivno djeluje na krvni tlak, zdravlje srca, razinu kolesterola i općenito na kvalitetu života.

Stres

Stres je ubojica zdravlja i uzročnik mnogih zdravstvenih tegoba, između ostalih i dijabetesa.

I fizički i emocionalni stres mogu biti velika prepreka učinkovitoj kontroli glukoze.

Tijekom stresne situacije oslobađaju se hormoni adrenalin i kortizol koji nepovoljno utječu na kontrolu glukoze – smanjuje se pretvaranje glukoze u energiju te se ona nakuplja u krvotoku.

Kod dugotrajnog stresa dolazi do stalnog ulaska glukoze u krv, odnosno stanja dugotrajne hiperglikemije, što dovodi do iscrpljivanja gušterače i nastanka relativnog ili apsolutnog nedostatka inzulina.

Kod već registriranih dijabetičara stres dovodi do komplikacija u obliku naglih promjena razina šećera u krvi.

Prirodni preparati za liječenje dijabetesa

Na svu sreću priroda je pokazala svoju velikodušnost po pitanju liječenja mnogih tegoba pa tako i dijabetesa.

Mnoge vrste biljaka imaju svojstvo snižavanja šećera u krvi, što ih čini korisnima za osobe s visokim rizikom od dijabetesa tipa 2.

U nastavku vam donosimo devet najjačih prirodnih boraca protiv dijabetesa tipa 2.

1. Kurkuma

Kurkuma se smatra jednom od najzdravijih namirnica svijeta.

Zahvaljujući svojim snažnim antioksidativnim i antiupalnim svojstvima doprinosi liječenju mnogih bolesti.

U ayurvedskoj i kineskoj medicini se koristi već stoljećima za ublažavanje boli, poboljšanje probave, jačanje funkcija jetre i bubrega, zaštitu očiju pa čak i za prevenciju i liječenje raka.

Brojna istraživanja su pokazala i njezine čudesne moći kada je u pitanju snižavanje razine šećera u krvi.

Kurkumin, glavni sastojak kurkume smanjuje inzulinsku otpornost te pomaže inzulinu da uđe u stanice.

Također, on koristi beta stanicama koje proizvode inzulin – potiče njihov rast i štiti ih od preranog propadanja.

Studija provedena u Tajlandu u kojoj je sudjelovalo 140 osoba pokazala je da  kurkumin može spriječiti da se pred-dijabetičko stanje razvije u dijabetes.

Sudionici koji su primali placebo razvili su dijabetes u razdoblju od devet mjeseci, dok se kod nikoga iz skupine koja primala 250 miligrama kurkuminoida dnevno pred-dijabetičko stanje nije razvilo u dijabetes.

2. Čaga

Čaga, parazitska gljiva koja raste na kori breze je tradicionalan lijek ruske i istočnoeuropske medicine.

Čaga je najjači poznati antioksidans. Osim toga ima i analgetsko, imunostimulativno, antiupalno, antivirusno, analgetsko i antikancerogeno djelovanje.

National Institutes of health objavio je istraživanje koje je potvrdilo da polisaharidi čage imaju snažno antihiperglikemijsko djelovanje.

Njezino uzimanje može smanjiti razinu glukoze u krvi, poboljšati sposobnost tolerancije glukoze, povećati razinu jetrenog glikogena i poboljšati otpornost na inzulin.

Rezultati sugeriraju da bi čaga u budućnosti mogla biti obećavajući lijek za liječenje dijabetesa.

3. Srebrna svilenica

Srebrna svilenica nije novootkriveni lijek protiv dijabetesa. Naime, ona se već više od 2000 godina upotrebljava za liječenje povišenog šećera. Zbog toga je i dobila ime “gur-mar”, što u prijevodu znači “uništavač šećera”.

Istraživanja ekstrakta ove biljke pokazala su da ona ima sposobnost smanjiti indikatore dijabetesa tipa 2 pa čak i tipa 1.

Sastojci srebrne svilenice pospješuju obnovu stanica gušterače zaduženih za proizvodnju inzulina, smanjuju apsorpciju šećera u probavnom traktu i normaliziraju razinu šećera u krvi.

Ako se konzumira s obrokom bogatim ugljikohidratima ili šećerom, ova biljka može neutralizirati višak šećera koji se nalazi u tijelu te spriječiti njegovo pretvaranje u mast.

Studija koja je proučavala djelovanje srebrne svilenice na dijabetes tipa 2 potvrdila je njezinu učinkovitost.

Naime, kod sudionika studije s dijabetesom tipa 2 koji su u razdoblju od 18 do 20 mjeseci uz klasične lijekove uzimali i ekstrakt srebrne svilenice, primijećeno je značajno smanjenje glukoze, glikoziliranog hemoglobina, kao i razine kolesterola i triglicerida.

4. Piskavica

Piskavica je još jedna u nizu biljaka koje mogu pomoći osobama oboljelima od šećerne bolesti.

Ova biljka je neizostavna u liječenju dijabetesa u  ayurvedskoj medicini.

Znanstvena istraživanja su pokazala da sjeme i lišće piskavice imaju anti-dijabetička, antikancerogena, antimikrobna, antiparazitna, antioksidativna i mnoga druga korisna svojstva.

Ipak, najviše je proučavana djelotvornost ove biljke u liječenju dijabetesa, a rezultati pokazuju iznimnu djelotvornost kod oboljelih od ove bolesti.

Snažni anti-dijabetički učinci pripisuju se prisutnosti galaktomanana koji smanjuju inzulinsku rezistenciju,  aminokiseline 4 hidroksi-izoleucin koja kontrolira lučenje inzulina te trigonelina koji pospješuju regeneraciju stanica, piše Journal of Food Chemistry & Nanotechnology.

Prema nekim navodima uzimanje 50 g piskavice dnevno dovodi do 30%-tnog poboljšanja nalaza već u roku od 10 dana.

5. Cejlonski cimet

Ovaj višestruko koristan začin na zdrav i prirodan način pomaže u prevenciji dijabetesa.

Studija objavljena u časopisu Journal of Medicinal Food otkrila je da redovita konzumacija cimeta može značajno sniziti razine glukoze u krvi.

Cimet je bogat izvor polifenola koji se stoljećima koriste u kineskoj medicini za liječenje mnogih zdravstvenih tegoba.

Novija istraživanja su pokazala da ovi snažni antioksidansi mogu sniziti razine glukoze u krvi, smanjiti inzulinsku rezistenciju, te pojačati funkcionalnost gušterače u proizvodnji inzulina.

6. Koenzim Q10

Koenzim Q10 je jedna od najmoćnijih tvari u ljudskom tijelu – neophodan je za održavanje svih bioloških procesa u organizmu.

Čudesna svojstva ovog snažnog antioksidansa su nebrojiva. Između ostalih to je i svojstvo zaštite od dijabetesa.

Visoka razina upale i oksidativni stres su jedan od čimbenika za razvoj šećerne bolesti i njezinih komplikacija.

Upravo koenzim Q10 ima ključnu ulogu u smanjenju ovih opasnih zdravstvenih rizika.

Istraživanje o učincima koenzima Q10 na dijabetes objavljeno je 2014. u časopisu Journal of Diabetes and Metabolic Disorders.

U istraživanju je sudjelovalo pedeset pacijenata s dijabetesom koji su podijeljeni u dvije skupine – jedna skupina primala je 150 mg koenzima Q10 dnevno tijekom razdoblja od 12 tjedana, dok je druga skupina uzimala placebo.

Rezultati su pokazali da Q10 može poboljšati kontrolu glikemije i tako smanjiti tegobe oboljelih od dijabetesa.

7. Ginseng

Ginseng je biljka koja se odavno koristi u kineskoj medicini za prevenciju mnogih bolesti i poboljšanje općeg stanja organizma.

Novija istraživanja potvrdila su njegovu učinkovitost u liječenju dijabetesa tipa 2.

Jedna takva studija provedena na Northumbria University u U.K. je potvrdila da Panax ginseng može reducirati razinu glukoze u krvi nakon obroka bogatog šećerom za čak 20%.

8. Aloe Vera

Aloe vera se već tisućama godina koristi u biljnoj medicini zbog svojih ljekovitih, umirujućih i anti-age svojstava.

U širok spektar zdravstvenih dobrobiti ubrajaju se i njezina anti-dijabetička svojstva.

Preliminarna istraživanja sugeriraju da unos aloe vera soka može pomoći u smanjenju razine glukoze u krvi.

Osim toga, aloe vera pomaže u bržem zacjeljivanju rana, a rane koje teško zarastaju su uobičajena komplikacija dijabetesa.

To sve ovu biljku odličnim prirodnim rješenjem za oboljele od dijabetesa.

Navedeni pozitivni učinci pripisuju se prisutnosti spojeva kao što su lektini, manani i antrakinoni.

9. Đumbir

Đumbir je još jedna na popisu super biljaka korisnih za oboljele od ove bolesti današnjice.

Istraživanje objavljeno u časopisu Planta Medica iz kolovoza 2012. godine ukazuje da đumbir može doprinijeti kontroli razine šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2.

Istraživači sa Sveučilišta u Sydneyu, Australija, utvrdili su da ekstrakti australskog đumbira bogati gingerolima – glavnom aktivnom komponentom đumbira, mogu povećati unos glukoze u mišićne stanice bez upotrebe inzulina.

 

Upozorenje:

Neke biljke i vitamini, u kombinaciji s lijekovima za dijabetes (uključujući inzulin) mogu smanjiti šećer u krvi na opasno nisku razinu.

Stoga prije njihovog korištenja konzultirajte se sa stručnom osobom.

(www.alternativa-za-vas.com)

 

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend