Prirodni antioksidansi – čuvari vašeg zdravlja

Antioksidansi su prirodne tvari koje imaju izuzetno važnu ulogu u očuvanju našeg zdravlja.

Unosimo ih u tijelo putem hrane, a određeni dio stvara i sam organizam.

Najbogatiji izvori ovih nutrijenata su svježe voće i povrće i to ponajviše ono žute, narančaste, crvene, ljubičaste i plave boje.

Antioksidansi pridonose smanjenju rizika od niza oboljenja:

  • dijabetesa
  • artritisa i reume
  • bolesti srca i krvožilnog sustava
  • karcinoma
  • Parkinsonove i Alzheimerove bolesti
  • kožnih oboljenja
  • prijevremenog starenja
  • depresije

Redovita konzumacija namirnica koje sadrže antioksidanse jedan je od najboljih načina prevencije mnogih bolesti, ali i očuvanja vaše vitalnost, mladolikog izgleda i dobrog raspoloženja.

Uloga antioksidansa

Najznačajnija uloga antioksidansa je prevencija i ublažavanje oksidacijskog stresa.

Oksidacijski stres uzrokuju velike količine slobodnih radikala koji nastaju kao nusprodukt procesa oksidacije.

Stanice našeg tijela za život koriste kisik, pri čemu se stvaraju slobodni radikali.

Oni napadaju zdrave stanice u našem organizmu i s vremenom uzrokuju njihovo oštećenje.

Kao posljedica se javljaju razne bolesti te propadanje ili ubrzano starenje stanica, odnosno cijelog organizma.

Prema rezultatima znanstvenih studija štetno djelovanje slobodnih radikala povezano je s čak više od pedeset različitih oboljenja.

Najučestalija od njih su:

  • razna vrste raka
  • moždani udar
  • srčani infarkt
  • šećerna bolest
  • reumatska oboljenja
  • Alzheimerova bolest
  • ulcerozni colitis
  • Crohnova bolest
  • Parkinsonova bolest
  • propadanje mišića
  • prijevremeno starenje

Antioksidansi “čiste” slobodne radikale, odnosno blokiraju njihov razarački pohod i tako višestruko štite naše tijelo.

Povećan rizik od pojave oksidacijskog stresa, a time i potrebu za povećanim unosom antioksidansa imaju starije osobe, kronični bolesnici i pušači.

Najvažniji antioksidansi

Svaki antioksidans na određeni način doprinosi očuvanju ljudskog zdravlja.

Ipak, neki od njih prednjače po svojoj snazi i dobrobitima, zbog čega je upravo njihov redoviti unos u organizam od velike važnosti.

Najbolji izvori ovih prijeko potrebnih tvari su oni prirodni – organsko voće i povrće.

Svakako valja napomenuti da način uzgoja i čuvanja povrća i voća uvelike utječe na količine antioksidansa u njemu.

Vitamin C

Vitamin C je svakako jedan od vodećih čuvara zdravlja.

Ima snažnu ulogu u jačanju imuniteta te prevenciji, ublažavanju i liječenju mnogih bolesti.

Pomaže kod umora, slabog imuniteta, bolesti dišnih putova, crijevnih poremećaja, želučanih smetnji, ali i kod težih oboljenja kao što su skorbut, bolesti srca i krvnih žila.

Zadužen je za stvaranje kolagena koji je od velikog značaja za razvoj i regeneraciju tkiva, krvnih žila, zubi i kostiju.
Gdje ga pronaći?

Vitamin C je obilato prisutan u citrusima poput limuna, naranče, mandarine, grejpa, zatim u nektarinama, jagodama, kiviju te u većini bobičastog voća.

Od povrća se posebno izdvajaju: kelj, brokula, cvjetača, paprika, grašak, krumpir te većina zelenog lisnatog povrća.

Vitamin E

Vitamin E je potreban za pravilan rad mnogih organa u tijelu.

Pomaže u prevenciji i ublažavanju brojnih zdravstvenih tegoba poput katarakte, astme, respiratornih infekcija, kožnih bolesti, starenja kože, opeklina od sunca, cistične fibroze, neplodnosti, impotencije, sindroma kroničnog umora, peptičkog ulkusa.

Doprinosi prevenciji bolesti srca i krvnih žila, uključujući srčani udar i visoki krvni tlak.

Koristi se i za liječenje dijabetesa te za prevenciju raka, osobito raka pluća, debelog crijeva, želuca i prostate.

Djelovanje ovog vitamina povezuje se i sa smanjenim rizikom od pojave bolesti mozga i živčanog sustava, uključujući Alzheimerovu, Parkinsonovu i Huntingtonovu bolest, noćne grčeve, sindrom nemirnih nogu, pa čak i epilepsiju.

Od velike je koristi ženama jer ublažava bolne menstruacije, predmenstrualni sindrom (PMS) kao i simptome menopauze.

Vitamin E se koristi i za povećanje energije, poboljšanje fizičke izdržljivosti i mišićne snage.
Gdje ga pronaći?

Ovaj snažan antioksidans obilato je prisutan u pšeničnim klicama, sjemenkama suncokreta te biljnim uljima poput maslinovog, kukuruznog i sojinog.

Velike količine sadržane su u špinatu, zatim u voću; kiviju, avokadu, mangu te u orašastim plodovima kao što su lješnjaci, orasi i bademi.

Beta-karoten

Beta-karoten (provitamin vitamina A, tj. retinola) je karotenoid, biljni pigment žute do crvene boje.

U velikim količinama je prisutan u žutom i narančastom voću te tamnozelenom lisnatom povrću.

Kao i ostali antioksidansi i on višestruko doprinosi ublažavanju štete uzrokovane djelovanjem slobodnih radikala.

Istraživanja su pokazala da je izuzetno učinkovit u jačanju imunološkog sustava te u smanjenju rizika od razvoja srčanih bolesti i raka.

Važan je i za očuvanje zdravlja pluća, crijeva, mokraćnih putova, štitnjače, kože i sluznica, a pomaže i kod gastritisa, katarakte te degeneracije žute pjege.
Gdje ga pronaći?

Namirnice bogate beta-karotenom su šparoge, bundeve, tikvice, kukuruz, krumpir, mrkva, blitva, kelj, špinat, rajčice, peršin, vlasac, jabuke, kruške, dinje, avokado, mango, marelice, nektarine, breskve, mandarine, grejp i lubenice.

Likopen

Likopen je također pripadnik skupine karotenoida čije su koncentracije osobito visoke u rajčicama i proizvodima od rajčica.

Značajan je za prevenciju kožnih bolesti te bolesti srca i krvnih žila.

Posljednjih godina dokazano je i njegovo snažno djelovanje u prevenciji raka, osobito raka prostate, pluća, mokraćnog mjehura, probavnih organa i kože.
Gdje ga pronaći?

Osim u rajčicama, ovaj karotenoid je u značajnim količinama prisutan i u lubenici, crvenom grejpu te plodovima guave.

Lutein

Lutein je još jedan snažan karotenoid čija je najvažnija uloga zaštita zdravlja očiju.

Doprinosi jasnoći vida, jačanju očnog tkiva te smanjenju umora očiju i osjetljivosti na svijetlo.

Izvrstan je prirodni tretman za liječenje makularne degeneracije, koja se smatra vodećim uzrokom sljepoće kod starijih osoba.

Studije pokazuju da je kombinacija luteina, zeaksantina i vitamina E povezana sa smanjenim rizikom od nastajanja katarakte.

Osim toga, ovaj antioksidans čuva zdravlje kože te prevenira pojavu dijabetesa, srčanih bolesti i raka.
Gdje ga pronaći?

Lutein je u značajnim količinama sadržan u sljedećim namirnicama: kelj, repa, raštika, špinat, mahune, brokula, prokulica, kukuruz, tikvice, mrkva, naranča, papaja, avokado.

Selen

Selen je mineral čija snažna antioksidacijska svojstva doprinose pravilnom funkcioniranju cijelog organizma.

Važan je za kognitivne funkcije, zdrav imunološki sustav te za plodnost muškaraca i žena.

Čuva zdravlje srca, a zaslužan je i za mladolik izgled kože.

Doprinosi smanjenju upalnih procesa pa može biti od velike pomoći za oboljele od reumatoidnog artritisa.

Studija iz Nizozemske povezala je unos selena s nižim rizikom od nekih vrsta raka, posebice raka prostate.
Gdje ga pronaći?

Značajni izvori selena su brazilski oraščići, indijski orasi, makadamija orasi, suncokretove sjemenke, integralne žitarice, gljive, datulje, banane, grožđice i bobičasto voće.

Cink

Cink je mineral koji pomaže u stimuliraju aktivnosti čak 100 različitih enzima, a odgovoran je i za nemali broj drugih funkcija u tijelu.

Brine se za očuvanje imunološkog sustava.

Pomaže jetri u eliminaciji otrovnih tvari iz organizma.

Smanjuje rizik od upalnih bolesti, osteoporoze, upale pluća te senilne makularne degeneracije i gubitka vida.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Torontu, a objavljeno u časopisu Neuron, potvrđuje da cink ima važnu ulogu u reguliranju međusobne komunikacije neurona, što utječe na naše učenje, pamćenje i koncentraciju.

Prema nekim studijama, nedovoljan unos cinka može biti faktor rizika za mušku neplodnost.

Cink doprinosi prevenciji akni, zacjeljivanju rana te općenitom zdravlju kože.
Gdje ga pronaći?

Ovaj je element osobito prisutan u špinatu, grahu, grašku, bučinim sjemenkama, češnjaku, siru, cjelovitim žitaricama, orasima i kikirikiju.

 

(www.alternativa-za-vas.com)