Pripremite kožu za hladne dane

Kako temperaturaopada, vrijeme je da provjerite što imate, a šta biste trebali nabaviti kako bi koži tijekom hladnih dana pružili najbolju njegu. Naime, važno je pripremiti kožu za hladnije dane.

Tamne mrlje

Jesen i zima dobro su vrijeme za zamjenu preparata koje ste koristili tijekom ljeta kako biste rutinu prebacili u višu brzinu i riješili se pigmentacijskih mrlja i potaknuli proizvodnju kolagena. Kako biste prekrili tamne mrlje i hiperpigmentacije, posegnite za nešto tamnijim korektorom, savjetuju dermatolozi. Dodaju i kako možete čak napraviti i kemijski piling kako bi se popravila šteta, ali i ne izazvala nova.

Ako do danas svoju kožu niste upoznali s retinolom, stručnjaci smatraju da je sad pravo vrijeme da to učinite. Ako ih niste koristili tijekom ljeta, zimski mjeseci su idealno doba da započnete s korištenjem retinola jer je zrak suh i hladan, a sunce ne morate izbjegavati. Koristite ih pažljivo na početku kako biste vidjeli kako vaša koža tolerira retinol.

Suhi preparati

Kako ulazite u hladnije mjesece, vaša koža postaje jako suha zbog nedostatka vlage u zraku. Isto tako više će vlage nestajati iz kože zbog suhoće zraka u zatvorenim prostorima, u kojima zimi provodite najviše vremena. Upravo će to uzrokovati suhoću lica koju svi doživimo tijekom zime. Dermatologinja dr. Caren Campbell pojasnila je kako je jako važno koristiti u manjoj mjeri suhe preparate ako primjećujete da se koža isušuje.

Zaštita od sunca

Prije izlaska, bez obzira na godišnje doba, treba nanositi zaštitu od sunca, SPF 30 s UVA i UVB filterima koji u kombinaciji s antioksidansima daju finalni “touch up” i dodatnu zaštitu. Ako povremeno nahranite kožu i skinboosterom ili dodatno ojačate kožu neabrazivnim laserskim postupkom, nema bojazni u hladnim danima koji vam predstoje.

Koristiti kreme

Dermatolozi preporučuju da tijekom zime koristite kreme umjesto losiona jer će se bolje pobrinuti za smirivanje suhoće lica. Kada vam je koža masna, losioni i lagani serumi s kiselinama imaju više smisla, no tijekom hladnih mjeseci bogate kreme, koje mogu sadržavati ulja, ipak su bolja odluka.

Bez obzira na to imate li masnu ili suhu kožu, tijekom zime svi imaju sklonost ka isušivanju, crvenilu i ljuskanju, pogotovu kod izlaganja hladnoći prilikom skijanja, vožnje romobila ili bicikla, trčanja, ali i hodanja. Spoj vlage bilo od znoja, suza ili kiše i snijega s hladnim zrakom i vjetrom traži pojačanu zaštitu. 

Bogate, hranjive kreme s masnim kiselinama i ceramidi onemogućit će dodatno isušivanje, a istovremeno razviti dobru zaštitnu barijeru od vanjskih utjecaja. Kod masnije kože izbor su alfa-hidroksi kiseline koje sprečavaju isušivanje, ali sudjeluju i u seboregulaciji.

(avaz.ba)