Priopćenje za javnost Predsjedništva ŽO HDZ BiH SBŽ

Predsjedništvo Županijskog odbora HDZ BiH Središnja Bosna u Travniku je održalo svoju izvanrednu sjednicu povodom skandaloznog postupka Sudskog vijeća Suda BIH, Odjela za ratne zločine, koji se vodi u predmetu počinjenog ratnog zločina nad pripadnicima HVO Bugojno i civilima hrvatske nacionalnosti kojima se poslije odvođenja iz logora Stadion NK Iskra gubi svaki trag.

 

Ispitivanje „svjedoka“ Dževada Mlaće, predsjednika ratnog predsjedništva Bugojna, u vremenu počinjenih ratnih zločina nad Hrvatima Bugojna, pod njegovim „predsjedanjem“ prekinuto je : dok ne dobije pravnog savjetnika koji će ga zaštititi da se pri svjedočenju ne izloži krivičnom gonjenju“. Ova pravna i civilizacijska farsa izrečena je od Suda BiH nakon što je „svjedok“ Mlaćo iz svoga ratnog rokovnika pročitao rečenicu: „Ne smijemo imati zvanično zarobljenih civila, a tajno, ekstremni dio zarobljenih vojnika treba da se likvidira.

 

Pitamo se je li isti taj Dževad Mlaćo i odgovorni politički i vojni vrh Armije BiH Bugojno, zatočenim logorašima omogućio „pravnog savjetnika“. Ne ! Nije niti pravo na život, a niti pravo na istinu. Pitamo se jesu li Tužiteljstvo i Sud BiH – Odjel za ratne zločine, zaduženi za zaštitu zločina i sprječavanje krivičnog gonjenja onih koje su te zločine počinili, a ako jesu i oni su sudionici toga istoga ratnog zločina. Zato od Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, ureda Visokog predstavnika i specijalnog izaslanika Europske zajednice u BIH, Valentina Incka, Vijeća za implementaciju mira u BIH, Predsjedništava i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Misije UN u BIH te svih ostalih relevantnih domaćih i međunarodnih institucija tražimo žurno okončanje sudskog procesa koji se vodi na Sudu BIH u svezi počinjenih ratnih zločina nad Hrvatima Bugojna procesuiranjem svih odgovornih. Tražimo i pokretanje postupka i sankcioniranje članova Sudskog vijeća i Tužiteljstva BiH zbog nečinjenja i propusta, politizacije i negiranja ratnog zločina te donošenja sramnih i sramotnih odluka. U protivnom ćemo vas smatrati suodgovornim za krivična djela prikrivanja ratnog zločina i samim tim suodgovornim za njega. Uvjereni da su istina i pravda dostižni te da ratni zločin nema zastare, a u ime istine i pravde, koja bi rasvijetlila sudbinu odvedenih i nestalih Hrvata Bugojna očekujemo vaše odgovore, stoji u priopćenju, kojega je potpisao predsjednik ŽO HDZ BiH SBŽ prof. Nikola Lovrinović.