Lokalne vijesti

Priopćenje SDP Vitez: Uputili 25 amandmana na Nacrt proračuna Općine Vitez za 2022.godinu

OO SDP Vitez jučer je uputio priopćenje za javnost, a isto prenosimo u cijelosti:

Klub vijećnika SDP BIH u Općinskom vijeću Vitez uz suglasnost Općinskog odbora SDP BIH VITEZ usvojio je i poslao u proceduru dvadeset i pet (25) amandmana (prijedloga i primjedbi) na Proračun općine Vitez za 2022. godinu.

Prvih 16 stavki tiču se prijedloga smanjenja sredstava pojedinih stavki u razumnom procentu, a koji direktno ne doprinose poboljšanju životnog standarda građana poput smanjenja sredstava političkim strankama, udruženjima građana, i slično.

Ono što je bitnije jesu amandmani koji tretiraju povećanje sredstava i formiranja novih stavki:

  1. POTICAJ POLJOPRIVREDIPRIJEDLOG JE POVEĆANJE  za 40.000,00 KM  odnosno da stavka za poticaj poljoprivredi iznosi 100.000,00 KM                                                                   
  2. POTICAJ PRIVREDIPRIJEDLOG JE POVEĆANJE za 40.000,00 KM odnosno da stavka za poticaj privredi iznosi 100.000,00 KM
  3. PORODILJSKA NAKNADAPRIJEDLOG JE POVEĆANJE za 39.000,00 KM odnosno na ukupno 60.000,00 KM, što bi omogućilo da svaka NEZAPOSLENA  porodilja primi 400,00 KM jednokratne novčane pomoći
  4. PROJEKTI MJESNIH ZAJEDNICAPRIJEDLOG JE POVEĆANJE za  20.000,00 BAM odnosno na ukupno 105.000,00 KM, te da se brine o ravnomjernoj zastupljenosti projekata po Mjesnim zajednicama zavisno o njihovoj razvijenosti.
  5. ZA IZLETIŠTA (ZABRĐE, KRUŠČICA I ZASELJE)PRIJEDLOG POVEĆANJE za 6.000,00 KM odnosno ukupno da se izvoji 15.000,00 KM, te da se ista stavka realizuje imajući u vidu važnosti eko turizma u Vitezu.
  6. REKONSTRUKCIJA KANALIZACIJSKE MREŽE imajući u vidu kako je ovo jedan od strateških problema općine gdje 90% općine nema uređenu kanalizaciju, dok je 10% (urbani dio) na kanalizaciji koja je izgrađena 70-ih godina, to dovoljno govori o važnosti ove stavke, PRIJEDLOG JE POVEĆANJE za 15.000,00 KM odnosno ukupno na 199.000,00 KM.
  7. Prijedlog nove stavke PRORAČUN ZA MLADE što je zakonska obaveza prema Zakonu o mladima FBIH, a on bi služio za pomoć mladima pri zapošljavanju, pokretanju biznisa i slično, a što bi u krajnjem slučaju dovelo do manjeg odlaska mladih, PRIJEDLOG JE da ova stavka iznosi 10.000,00 KM.
  8. Prijedlog nove stavke SNIMANJE SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA u iznosu od 3.000,00 KM te da se po snimljenoj sjednici isplaćuju Radiju Vitez.
  9. Prijedlog nove stavke AŽURIRANJE WEB STRANICE OPĆINE VITEZ u iznosu od 2.000,00 KM što bi uveliko olakšalo građanima da se informiraju, apliciraju i koriste svoja prava. Trenutna web stranica ne funkcionira na mobilnim uređajima i veoma je nepregledna za razliku od web stranica susjednih općina poput Busovače i Novog Travnika.

         Klub vijećnika SDP BIH Vitez podržava i potiče i druge klubove vijećnika i njihove amandmane, a koji se tiču povećanja sredstava za stavke poput rekonstrukcije lokalnih puteva, te drugih stavki koji direktno doprinose poboljšanju životnog standarda naših građana na području cijele općine Vitez.

Imajući u vidu da je Proračun općine, manji nego prošle godine, te da su neke stavke previše općenite i ne može se doprijeti do njihove stvarne i konačne namjene,  jako je teško kreirati pojedine amandmane.

Pozivamo Službu za finacije i vladajuću koaliciju da usvoje predložene amandmane i na neki način poboljšaju Proračun koji će biti više GRAĐANSKI, više RAZVOJNI, NEGO ŠTO JE TRENUTNO ČISTO ADMINISTRATIVNI- stoji u priopćenju OO SDP Vitez .

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

OO SDP BIH VITEZ                                                                                   

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend