Vijesti iz BiH

Priopćenje Nezavisnog sindikata djelatnika Hrvatske Pošte Mostar i reakcija Uprave Društva

U našu Redakciji danas je stiglo priopćenje za javnost Nezavisnog sindikata djelatnika Hrvatske Pošte Mostar, a nešto kasnije i priopćenje Uprave Društva.

U nastavku prenosimo oba priopćenja:

Zbog po radnike sve lošije situacije u Hrvatskoj Pošti Mostar, a i zbog, u posljednje vrijeme bombastičnih najava Uprave Društva o gradnji višemilijunskog objekta ”pošte budućnosti”, dužni smo se obratiti javnosti i obavijestiti je o pravom stanju u HP Mostar.

U srpnju i kolovozu ove godine obišli smo naše poslovnice u Središnjoj Bosni (PU Vitez, PU Jajce) i Hercegovini (PU Široki Brijeg, PU Posušje, PU Ljubuški, PU Međugorje) i u razgovoru s našim kolegama upoznali se s većinom problema koje imaju poštari, šalterski radnici, čistačice, vozači, kontrolori, radnici u sortirnici i brzoj pošti. Problemi su uglavnom svugdje isti: sve više posla, nedovoljan broj zaposlenih, loša organizacija posla, jako loš odnos većine nadređenih prema radnicima, kršenje prava radnika iz Kolektivnog ugovora i Zakona o radu. Poslije svakog obilaska terena i razgovora s kolegama, pisali smo dopise Upravi u kojima smo ih pokušavali upoznati s konkretnim problemima u pojedinim PU HP Mostar, očekujući njihovo rješavanje. Međutim, ne da problemi nisu riješeni, nego na četiri od šest naših dopisa nismo uopće dobili odgovore, a u ona dva odgovora koja smo dobili, mi, pa i naše kolege koje su nam iznijeli probleme smo označeni kao oni koji šire neistine. Da ne spominjemo probleme koje imaju naše kolege samo zbog toga što su članovi Nezavinskog sindikata djelatnika Hrvatske Pošte Mostar.

Kap koja prelijeva čašu radnicima HP Mostar su male plaće koje nisu povećavane godinama. Na naše zahtjeve početkom godine, prije pandemije Covid 19, da se plaće povećaju u rasponu od 5% do 15% Uprava je kategorički tvrdila da za to nema nikakve mogućnosti, jer nema toliko novca. Poslije ovih njihovih tvrdnji, sredinom godine dolazi izvješće Ureda za reviziju institucija FBiH iz kojega je vidljivo da novca ima za doktorate, skupe zabave i pjevače, iznajmljivanje luksuznih automobila bez prethodne provjere tržišta kako piše u reviziji. I na sve ovo se nadovezuje najava Uprave u medijima o skoroj izgradnji zgrade glavnog poštanskog logističkog središta vrijedne nekoliko milijuna KM. Za tu namjenu je u sred pandemije Covid 19 kupljeno zemljište i plaćeno oko 900 tisuća KM. Zemljište za istu namjenu HP Mostar kupuje već drugi puta, tako da je samo za zemljišta HP Mostar već dala oko 1,5 milijuna KM. Nije nam jasno tko je platio ovo zemljište i tko će financirati zgradu glavnog poštanskog logističkog središta ako Uprava tvrdi da nema novca za povećanje plaće.

Zbog svega navedenog tražili smo hitan sastanak s Upravom Društva. Međutim, dobili smo odgovor kako se Sindikat ne treba miješati u poslovnu politiku firme, te se sastanak nije ni održao. Pošto dva Sindikata koji predstavljaju radnike HP Mostar po zakonu preuzimaju ulogu Vijeća uposlenika koje u HP Mostar ne postoji, po članu 22. Zakona o Vijeću uposlenika FBiH, poslodavac je dužan najmanje dva puta godišnje informirati Vijeće uposlenika (Sindikat) o pitanjima koja utječu na njihove interese iz radnog odnosa, a u ovom slučaju naročito na razvojne planove i njihov utjecaj na ekonomski i socijalni položaj uposlenika. Kada su u pitanju razvojni planovi i investicije koje se tiču toga, u članku 21. ovog Zakona stoji da je poslodavac obvezan o ovim pitanjima informirati Vijeće uposlenika (Sindikat), konzultirati i pribavljati njihovu suglasnost. Uprava HP Mostar sve gore navedene obveze ne ispunjava, što na koncu zbog loše poslovne politike može imati negativne posljedice po prava radnika i stabilnost poduzeća.

Zbog svega navedenog partnerski odnosi Sindikata i Uprave Društva, koji bi trebali ići u smijeru boljeg radnog ozračja i napretka poduzeća u Hrvatskoj Pošti Mostar, na žalost, skoro i ne postoje.

(Tomislav Erić, predsjednik)

Priopćenje za javnost stiglo je i iz Uprave HP Mostar:

Povodom zlonamjernog pisma upućenog od strane Nezavisnog sindikata djelatnika Hrvatske pošte o „katastrofalnom stanju“ u Hrvatskoj pošti Mostar, objavljenog na pojedinim portalima, a u cilju istinitog informiranja javnosti, smatramo potrebnim iznijeti objektivne i provjerljive informacije o poslovanju, plaćama, rezultatima i revizorskom izvješću na koje se pozivaju, kršenju prava radnika iz Kolektivnog ugovora, Pravilnika o radu i Zakona o radu, kao i o planovima infrastrukturnog ulaganja.

Za razliku od dugogodišnjeg prethodnog razdoblja, Društvo u posljednje 4 godine bilježi pozitivne poslovne rezultate. Kao i u svim drugim gospodarskim granama, korona kriza je utjecala na poslovanje Društva u prvom polugodištu 2020. godine, ali unatoč krizi svim radnicima je u 2020. godini redovno isplaćivana plaća, naknade za prijevoz i topli obrok, kao i sva druga prava koja su propisana Granskim kolektivnim ugovorom i Pravilnikom o radu (za rođenje djeteta, za smrt člana obitelji, pomoć pri liječenju, otpremnine za mirovinu i ostala davanja propisana GKU).

Tijekom pandemije u travnju 2020. godine, kada su radnici u drugim industrijskim granama ostajali bez posla i egzistencije, Društvo je svim radnicima isplatilo regres po radniku u iznosu od 472,00 KM, cijeneći činjenicu da smo u jeku epidemije, uz veliko zalaganje svih, održali aktivno poslovanje. Prosječna isplaćena neto plaća u posljednja tri mjeseca iznosi 1.125,00 KM. Unatoč korona krizi i evidentnim padovima u obujmu naše temeljne djelatnosti – pisma, Društvo ispunjava sve svoje obveze prema dobavljačima i likvidno je, te su zadržana sva radna mjesta.

Što se tiče revizorskog izvješća, među rijetkim poduzećima u javnom sektoru smo dobili POZITIVNO mišljenje na financijske izvještaje, što u prijevodu znači da poslujemo u skladu sa zakonskim propisima i propisanim standardima. Navode o „doktoratima, skupim zabavama i pjevačima, iznajmljivanju luksuznih automobila bez prethodne provjere tržišta“ elaborirali smo Federalnoj parlamentarnoj komisiji za reviziju i Uredu za reviziju, te u tim postupanjima nema ništa nezakonito.

Temeljni razlog ulaganja u infrastrukturni objekt koji se problematizira u pismu Sindikata proizlazi iz promjene tržišnih uvjeta, gdje kao i druge Pošte u BiH, a i u regiji, imamo velik pad u obujmu pismovnih pošiljaka, a u isto vrijeme značajan rast pošiljaka brze pošte. Izlaz iz krize vidimo u razvijanju logističkih usluga, koje planiramo nuditi na tržištu BiH, kao i ulaganje u digitalizaciju poslovanja. Cijenimo da bi ove aktivnosti u budućnosti dovele do stvaranja preduvjeta za poboljšanja materijalnog statusa i davanja za radnike, te u tome smislu poduzimamo značajne aktivnosti.

Ulaganje u infrastrukturu i digitalizacija poslovanja je uvjet opstanka Društva, jer trendovi pada temeljne djelatnosti su vidljivi iz mjeseca u mjesec i neminovni zbog razvoja tehnologije, kao i promjene ponašanja korisnika. Povećanje broja radnika i povećanje plaća u ovom trenutku značajnog pada osnovne djelatnosti i krize izazvane pojavom korone dovelo bi Društvo na rub održivosti i toga trebaju biti svjesni i Sindikati kada izlaze u javnost s informacijama o načinu na koji po njima treba rješavati probleme u Pošti.

S obzirom da smo s oba Sindikata potpisali protokol o načinu komunikacije i rješavanju zajedničkih problema, za koje ne tvrdimo da uopće ne postoje, očekujemo da Nezavisni sindikat djelatnika Hrvatske pošte svoje aktivnosti usklade s propisanim protokolom o komunikaciji, te da Društvu koje i njih financira ne prave dodatnu štetu rušenjem ugledaovakvim isličnim priopćenjima.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend