Priopćenje Kluba utemeljitelja HDZ BiH ŽSB

Zabrinuti zbog aktualne političke situacije u zemlji i najveće političke krize od završetka rata, koju pojedine političke snagekoriste kao dodatni povod za nastavak kršenja ustavnih prava hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, Klub utemeljitelja HDZ BiH Županije Središnja Bosna održao je 16. studenog 2021. godine sastanak u Jajcu.

Kao odgovorni ljudi i građani ove države u čijem smo stvaranju i obrani osobno sudjelovali, želimo podsjetiti cjelokupnu javnost da se HDZ BiH od svoga utemeljenja zalaže za jedakopravnost, slobodu, demokraciju i legitimno predstavljanje svih konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine.

Svjedoci smo sustavnog obespravljivanja hrvatskoga naroda više od 20 godina, koje je političko Sarajevo provodilo u sprezi s predstavnicima međunarodne zajednice u BiH. Po njihovim zahtjevima smijenjenivani su najviši politički predstavnici hrvatskoga naroda u BiH, Mate Boban, Dario Kordić, Božo Raič, Ante Jelavić i Dragan Čović, a lista ostalih smijenjenih hrvatskih političara sa zabranom javnog djelovanja preduga je da bismo ih nabrajali. Ovakvi postupci međunarodne zajednice u kojem su kažnjavali najmalobrojniji, iako najkonstruktivniji narod u BiH, nisu donijeli ništa dobro ovoj državi već su, naprotiv, unazadili mnoge političke procese.

Kao da to nije bilo dovoljno, političko Sarajevo je ponovo počelo lobirati kod predstavnika međunarodne zajednice za kažnjavanje Hrvata i njihovih legitimno izabranih političkih predstavnika stvarajući tako dojam da je hrvatski narod najodgovorniji za ovakvo stanje u državi. Mi znamo da to nije tako i da se radi samo o još jednom predstavi političkoga Sarajeva kojom žele obnanuti predstavnike međunarodne zajednice, kao što su to do sada činili u više navrata na štetu hrvatskoga naroda.

Poštujući volju hrvatskoga naroda u BiH, koji je plebisticarnom većinom dao potporu HDZ-u BiH, Klub utemeljitelja HDZ-a BiH Županije Središnja Bosna daje punu potporu predsjedniku HDZ BiH i Hrvatskoga narodnoga sabora BiH, dr. Draganu Čovićui njegovim nastojanjima da opravda povjerenje hrvatskoga naroda i svim demokratskim sredstvima se izbori za njegovu punu jednakopravnost i konstitutivnost.

Predstavnike međunarodne zajednice u BiH pozivamo da preispitaju svoje odluke i da spriječe daljnje obespravljivanje najmalobrojnijeg naroda u BiH, koji ne traži ništa više od onoga na što ima pravo i što drugi konstitutivni narodi već imaju.

                                                                                                                             KLUB UTEMELJITELJA HDZ BiH ŽSB