Lokalne vijesti

Prikupljenim prilozima do boljih uvjeta za djecu Haitija

Još jedna godina vrijednog rada, prikupljanja sitnica i ukrasa, a posljednih dana i pravljenja božićnih kolača, je iza prijatelja i sestara Služavki Malog Isusa.

Plodovi rada

Plodove svojeg rada 18. godinu zaredom ponudili su svim ljudima dobre volje i otvorena srca koji će kupnjom bilo kojeg od predmeta pomoći osiguranju boljih uvjeta življenja najmlađih stanovnika ekstremno siromašnog Haitija.

Izložba “Imaj srce za Haiti” uz prigodan program protekle je subote otvorena u Kući navještenja sestara SMI u Gromiljaku u Kiseljaku.

U programu je nastupio Dječji zbor prijatelja Malog Isusa iz Gromiljaka, vokalni sastav “Arabela” iz Rame te mladi iz župe Prisoje iz Tomislavgrada, koji godinama potpomažu projekt organiziranja misijske izložbe u Gromiljaku. Uz paljenje druge adventske svijeće, izložbu je otvorio vlč. Luka Tunjić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije i nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela BiH.

Čitajući pismo sestara Liberije Filipović i Ane Uložnik, koje su upravo iz Kuće navještenja u Gromiljaku prije nekoliko godine otišle u misiju u Haiti, te prenoseći vlastita iskustva iz ove daleke i siromašne zemlje zapadne hemisfere razorene potresima i uraganima, sestre SMI na čelu s poglavaricom glavnog samostana u BiH sestrom Admiratom Lučić okupljenima su dočarale uvjete življenja na Haitiju.

Teški uvjeti života

“Dok sam boravila na Haitiju, mnoga djeca su me vukla za rukav i molila da ih povedem sa sobom jer znaju da bi tako imala redovite obroke, mogla bi ići u školu. Teška srca rekla sam im kako ih ne mogu povesti jer moramo proći mnoge granice, a većina te djece nema nikakav dokument, pa čak ni rodni list, jer njihovi roditelji nemaju ni nekoliko dolara koliko je potrebno za njegovo vađenje. Polovica Haićana nema nikakav osobni dokument zbog ekstremnog siromaštva u kojemu žive. Mi sestre im ne možemo dati takvu vrstu identiteta, ali im možemo dati identitet djece Božje”, prenijela je sestra Admirata svoja iskustva iz Haitija. A što znači svaki, i najmanji, prilog za djecu Haitija, posvjedočile su sestre Liberija i Ana koje su u misiji na Haitiju i brinu se o djeci u sirotištu “Kardinal Stepinac” u Port-au-Princeu koje je osnovao vlč. Giordano Belanic.

(VL)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend