Prije četiri godine osnovana Rukometna akademija Vitez

Prije četiri godine, 1.12.2017. godine, osnovana je Rukometna akademija Vitez. Tada je nekoliko rukometnih entuzijazista Nikola Čato, Mahir Sarajlić, Bojan Štrbac, Vlado Štrbac, Danijel Papić, Vedran Ivišić, Mario Filipović i Igor Pavlović odlučilo pokrenuti jednu novu rukometnu priču u našem gradu.

Jedna od prvih ‘prepreka’ je bila osnivačka Skupština koja je organizirana u restoranu “Maestral”, a kojoj je nazočilo 30-tak osoba, većinom roditelja djece koja su već trenirala pod trenerskom palicom Bojana Štrbca. Upravo na Skupštini je odabrano prvo vodstvo Akademije. Za predsjednika Skupštine izabran je Vlado Štrbac, dok su glavne i najteže funkcije preuzeli Vedran Ivišić (predsjednik Upravnog odbora), Nikola Čato (potpredsjednik UO), Mahir Sarajlić (potpredsjednik UO), zatim Bojan Štrbac (član UO), Danijel Papić (član UO), Mario Filipović (član UO), Jasmin Isaković (član), Ratko Barnjak (član) i Igor Pavlović (član UO).

Nakon što su donacijama svojih prijatelja, članova Skupštine uspjeli prikupiti novac za nabavku lopti kako bi se počeli održavati treninzi, stigle su ih i prve prave prepreke. Međutim, nakon nekoliko sastanaka s predstavnicima Općine Vitez, tadašnjim načelnikom Tomislavom Bošnjakom-Matićem i pomoćnicom načelnika za društvene djelatnosti Marijom Grabovac uspjeli su osigurati i standardne i redovite termine u Gradskoj sportskoj dvorani, te su nakon registracije kluba uvršteni u Proračun Općine kao i svi ostali sportski klubovi.

Bez osvrtanja na probleme, nastavili su putem zacrtanog cilja, a to je vratiti Vitezu rukomet u pravom smislu te riječi. Uz razumijevanje Rukometnog saveza KSB, juniorska selekcija (kao jedina kompletna tada) počinje s natjacanjem u okviru Kantonalne juniorske lige KSB. Upravo su ih rezultati te selekcije silno motivirali za daljnje projekte. Naime, juniorska selekcija je bila viceprvak Kantona Središnja Bosna i to izgubivši utakmicu u posljednjem kolu na gostujućem terenu u Jajcu.

Dobri rezultati juniora, osim što su još više motivirali trenere i Upravu, svakim danom dovodili su sve više dječaka i djevojčica u Akademiju. Na kraju sezone 2017./2018. došlo je do nekoliko promjena i u samom Upravnom odboru. Kako je određeno Statutom Rukometne akademije Vitez, članovi Upravnog odbora unutar Odbora mogu izglasavati promjene Odbora, odnosno promjene članova Odbora, a Skupština će ih na narednoj redovitoj sjednici usvojiti ili odbiti.

U svibnju 2018. godine upražnjenu stolicu predsjednika preuzima Nikola Čato, dok potpredsjednik ostaje Mahir Sarajlić. Također, predsjednik RA Vitez Nikola Čato izabran je i za potpredsjednika Rukometnog saveza KSB, te člana Skupštine RS FBiH.

Uprava kluba na ljeto 2018. nije pravila pauzu, već je aktivno radila na pronalasku sponzora koji bi omogućili nesmetan rad kluba, kao i mogućnost prijave svih selekcija u Ligu KSB, te seniorske selekcije u Ligu Herceg-Bosne. Tada UO uspostavlja kontakt s kompanijom Klemm Security iz Zagreba koji im doniraju određena sredstva od kojih klub kupuje svu opremu za sve članove Akademije.

Nakon što su prijavili juniore, kadete, mlađe kadete, mlađe kadetkinje i pionirke u Ligu KSB i seniore u Ligu Herceg-Bosne, uz pomoć predsjednika Skupštine Vlade Štrbca i člana UO Bojana Štrbca klub dogovara generalno sponzorstvo s kompanijom Marco Bödenbelage iz Njemačke.

Samo za godinu dana rada RA Vitez uspjela je na jednom mjestu, uz pravilan rad i pristup okupiti više od 100 djece u svim starosnim kategorijama, a uspješnu sportsku priču nastavljaju i dalje.