Prijavljeni slučajevi razbojstava u Busovači i Travniku

MUP KSB objavio je Informaciju za javnost o događanjima u protekla 24 sata.

KRIMINALITET

 

Tokom protekla 24 sata na području Srednjobosanskog kantona prijavljena su 2 krivična djela, a  radi se o dva razbojništva.

Dana 28.11.2013.godine u 17.05 sati u PS Busovača prijavljeno je razbojništvo nad radnicom trgovine „Market Lea“, koja se nalazi u mjestu Kaonik, općina Busovača. Razbojništvo je izvršila maskirana muška osoba, naoružana nožem. Uz prijetnju oružjem, izvršilac je od radnice oteo određenu količinu novca, nakon čega se udaljio u nepoznatom pravcu. Uviđaj na licu mjesta i druge istražne radnje vrše službenici OKP PU Kiseljak s ciljem i  otkrivanja izvršioca.

Policijska stanica Travnik  je dana 28.11.2013.godine u 19,35 sati zaprimila telefonsku prijavu ženske osobe, koja je prijavila razbojništvo nad radnicom trgovine „Grand 99“, u ulici Meljanac u Travniku. Razbojništvo su izvršile dvije maskirane osobe, naoružane nožem.  Prijeteći radnici nožem, nepoznati izvršioci su iz kase oteli određenu količinu novca, nekon čega su pobjegli u nepoznatom pravcu. Službenici OKP PU Travnik izvršili su uviđaj, a nastavljaju se intenzivne mjere i radnje na otkrivanju izvršilaca.

NAKNADNO RASVJETLJENA KRIVIČNA DJELA

Dana 27.11.2013.godine službenici OKP PU Bugojno su kantonalnom tužilaštvu Travnik podnijeli izvještaj zbog krivičnog djela lažnog prijavljivanja protiv K.K. rođene 1988.godine iz Bugojna. Osumnjičena je lažno prijavila da je nad njom dana 26.10.2013.godine oko 09,30 sati izvršeno razbojništvo dok je dolazila na radno mjesto u sportskoj kladionici u mjestu Gračanica, općina Bugojno. Tada je osumnjičena prijavila da su joj dvije nepoznate osobe uz udarce oteli torbicu sa pazarom iz kladionice od predhodnog dana.

Službenici policijske stanice Bugojno otkrili su izvršioce krivičnog djela krađe izvršeno dana 07.10.2013.godine, koje je izvršeno u trgovini „Best“ na području Bugojna. Izvršilac ovog krivičnog djela je V.A. rođen 1956.godine iz Mostara. Protiv osumnjičenog je podnesen izvještaj kantonalnom tužilaštvu Travnik.

JAVNI RED I MIR

Evidentirana su 3 slučaja narušavanja javnog reda i mira, od kojih se u dva slučaja radi o  učestvovanju u tuči i 1 slučaju ostalih prekršaja. U prekršajima je učestvovalo ukupno 7 osoba.

SIGURNOST SAOBRAĆAJA

Dogodile su se 3 saobraćajne nezgode u kojima nije bilo povrjeđenih osoba. Iz saobraćaja su isključena 4 vozila i 1 vozač motornog vozila, uručeno je 45 prekršajnih naloga zbog prekršaja u oblasti saobraćaja, a evidentirano je i 108 prekršaja mobilnim radarom.

AKTIVNOSTI POLICIJE

Službenici PS Vitez pružili su pomoć kantonalnim inspektorima prilikom rada na kontroli saobraćaja, a na području Jajca izvršena je kratkotrajna blokada gradskog područja s ciljem spriječavanja izvršenja krivičnih djela.

U okviru projekta „Sa policijom u kino“  sa područja Kiseljaka, Fojnice i Viteza policijski službenici su do Zenice propratili oko 300 djece osnovnih škola, gdje su održana prigodna predavanja o sigurnosti djece u saobraćaju i opasnostima upotrebe pirotehničkih sredstava.

(URED KOMESARA)