Prigodna poštanska marka u povodu 10. obljetnice smrti fra Slavka Barbarića

U povodu 10. obljetnice smrti fra Slavka Barbarića, poznatog međugorskog franjevca, HP Mostar izdala je prigodnu poštansku marku, omotinicu i žig prvog dana. Autorica likovnog rješenja je akademska grafičarka Roberta Barbarić koja je izradila likovno rješenje ove marke koristeći aplikacije za slikanje na mobilnom telefonu te se prvi put nova grana umjetnosti, digitalna mobilna umjetnost, pojavljuje u obliku poštanske marke. Marka je nominalne vrijednosti 1,00 KM, tiskana je u arku od 10 maraka u tiskari Zrinski u Čakovcu i koristit će se u poštanskom prometu od 24. studenoga 2010.

Fra Slavko Barbarić umro je 24. studenoga 2000. godine nakon završene pobožnosti Križnoga puta na brdu Križevcu. Rođen je 1946. u obitelji Marka i Luce Barbarić u Dragićini (Čitluk). Za svećenika je zaređen 1971. godine, studirao je u Sarajevu, Grazu i Freiburgu gdje je 1982. godine postigao doktorat iz područja religiozne pedagogije i titulu psihoterapeuta. Od 1982. godine, uz nekoliko prekida, neumorno djeluje u Međugorju prenoseći Gospine poruke mira. Vodio je euharistijska klanjanja, molitve pred križem, molitvu krunice na Podbrdu i pobožnost Križnog puta na Križevcu, posebne godišnje susrete za svećenike i mlade te seminare posta i molitve.
Fra Slavko Barbarić bavio se spisateljskim radom pišući knjige duhovnoga sadržaja. Njegovih 11 knjiga prevedene su na dvadesetak jezika i tiskane u nakladi većoj od 20 milijuna primjeraka. Utemeljio je i vodio ustanovu za odgoj i skrb „Majčino selo“, radio je s ovisnicima o drogama u zajednici „Cenacolo“ u njihovoj kući „Campo della Vita“ u Međugorju. Pomoć dobročinitelja iz cijeloga svijeta trudio se usmjeriti i u dva fonda: „Fond djeci poginulih branitelja u Domovinskom ratu“ i „Fond prijatelji talenata“ – za pomoć mladim studentima.
(preuzeto sa HP Mostar)

 

{gallery}vijesti/ptt/fra{/gallery}