Vijesti iz BiH

Preuredio kombi za krijumčarenje cigareta

Ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje (UNO), na putnoj komunikaciji Sarajevo-Konjic, u mjestu Raštelica, pronašli su, a potom i oduzeli veću količinu cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama UNO.

Ukupno 8.210 paklica cigareta, tržišne vrijednosti 41.050 KM, bilo je skriveno u potpuno preuređenom kombiju koji je služio za krijumčanje akcizne robe.

Prilikom detaljne kontrole, službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja iz regionalnog centra Sarajevo, otkrili su da je unutrašnjost motornog vozila potpuno preuređena na način da je  stvoren prostor koji je služio za krijumčarenje cigareta. Nakon detaljnog pregleda otkriveno je 8.210 paklica cigareta koje su bile namijenjene crnom tržitu u BiH, jer iste nisu bile obilježene akciznim makicama UNO. Ova akcija provedena je u skladu s instrukcijama i uputama Tužiteljstva BiH i Suda BiH, u cilju sprječavanja nelegalnog prometa duhana i duhanskih prerađevina.

U narednom periodu, ovlaštene službene osobe UNO će protiv osobe kod kojeg je pronađena i oduzeta navedena akcizna roba, podnijeti Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužiteljstvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda.

U aktivnostima na terenu korištena je specijalistička oprema za otkrivanje skrivenih pregrada za šverc roba, koju je UNO donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH i dalje poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. 

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend