Svijet

Pretresi u Njemačkoj zbog sumnji u pripremu terorističkih napada

Pripadnici specijalne policije su u utorak ujutro diljem Njemačke izvršili pretrese u stanovima osoba za koje se sumnja da su pripremale terorističke napade s radikalno desnom pozadinom, priopćilo je Glavno državno odvjetništvo u Karlsruheu.

„Osumnjičenima se predbacuje pripadnost terorističkoj organizaciji koja se temelji na nacional-socijalističkim svjetonazoru“, priopćilo je Glavno odvjetništvo. Nadalje je priopćeno kako su osumnjičeni „najkasnije početkom 2017.“ osnovali skupinu pod nazivom „Nordadler“ (Sjeverni orao), kojoj je cilj „ponovno jačanje nacionalsocijalizma“ u Njemačkoj.
U svrhu postizanja tog cilja planirani su i napadi na političke protivnike. “U tu svrhu osumnjičeni su već počeli nabavljati oružje i materijal za sastavljanje eksplozivnih naprava“, stoji u priopćenju. Pretresi su izvršeni u stanovima u saveznim pokrajinama Donja Saska, Schleswig-Holstein, Bremen i Tirinška.
Nedavno su izvršeni pretresi upereni i protiv radikalno desne skupine „Građani Reicha“, koji ne priznaju postojanja Savezne Republike Njemačke nego teže ponovnom uspostavljanju granica iz 1938.

(www.vecernji.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend