Preminuo Petar Tutavac, tvorac popularne Domaćice i Plazme

Petar Tutavac bio je jedan od prvih školovanih keksara u tadašnjoj Jugoslaviji, a nakon vojske se zaposlio u Krašu. Popularni keksi Domaćica bili su njegov diplomski rad.

Petar Tutavac, tvorac popularnih keksa Domaćica i jedan od autora recepture Plazma keksa, preminuo je u 88. godini u Srbiji. Tutavac je rođen 1934. u Podgradini nedaleko Opuzena.

U dobi od 13 godina je završio pletarski zanat u Opuzenu, no time nije bio zadovoljan. Preko sindikata se 1949. javio na tečaj za keksara u Zagrebu, koji je raspisala tvornica Kraš, gdje su on i još jedan polaznik učili keksarski zanat, pisala je prije godinu dana Slobodna Dalmacija koja je tada objavila njegovu životnu priču. 

Tutavac je bio prvi školovani keksar u tadašnjoj Jugoslaviji. Nakon toga je otišao u vojsku, a kada se vratio, zaposlio se u Krašu. 

Popularni keksi Domaćica bili su tada njegov diplomski rad. Iako je kasnije doživjela razne varijacije, osnova Domaćice ostala je ista. 

Ipak, kruna njegove karijere bila je u Požarevcu gdje je osnovao tvornicu keksa “Bambi”, čiji je zaštitni znak lik iz Disneyjeva crtića. 

– Radeći na proizvodnji dječjeg keksa sa sojinim brašnom za školske kuhinje, razmišljao sam o novom proizvodu koji bi bio nešto sasvim novo u pogledu sastojaka i veće nutritivne vrijednosti. Ideju sam upotpunio saznanjima iz američke stručne literature, a usavršavanjem i izmjenama u recepturi talijanskog keksa “Plasmon” došao sam do originalnog proizvoda s dodacima vitamina, minerala i kombinacijom bjelančevina životinjskog i biljnog podrijetla. Tako je nastala “Plazma”, na kojoj su odrastale generacije – otkrio je za Slobodnu Dalmaciju

Tutavac ni jedan svoj proizvod nije patentirao, a kako je poručio, smatrao je da sve to pripada narodu. 

– Bila su to vremena kada su važila neka druga pravila i odnosi među ljudima – rekao je.

(24sata.hr)