Lokalne vijesti

Predstavnici Roma iz Viteza i Zagreba potpisali sporazum o saradnji

U Vitezu je održan radni sastanak, kojem su prisustvovali domaćini, Udruženje ‘’Mladi Romi’’ i gosti iz Republike Hrvatske,Vijeće romske nacionalne manjine grada Zagreba.

U okviru sastanka potpisan je sporazum o saradnji Udruženja ‘’Mladi Romi’’ sa Vijećem romske nacionalne manjine grada Zagreba. Sporazum su potpisali Adil Fafulović, u ime udruženja ‘’Mladi Romi’’ i predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine grada Zagreba, Muhamed Zahirović. Dalja saradnja će se zasnivati na razmjeni informacija o stanju pripadnika romske nacionalne manjine i unapređivanja položaja svojih sunarodnika na područja iz kojih dolaze, a sve na korist romske zajednice. Sporazum će se primjenjivati u slučaju potrebe za kulturnim manifestacijama, amaterizmom, kao i u očuvanju romskog jezika, tradicije i kulture.

U romskom naselju u Vitezu živi 127 porodica, a samo jedanaest Roma ima stalno zaposlenje. Najveća želja stanovnika ovog naselja je da njihova djeca idu u školu i imaju bolje živote od svojih roditelja. Romsko naselje u Vitezu po mnogo čemu se razlikuje od drugih zajednica u Bosni i Hercegovini u kojima žive Romi.

Sa preko 600 mještana uglavnom u naseljima Sofa i Očice, osnovnu školu pohađa 70-toro djece, 12-toro srednju školu, a dvoje mladih Roma su studenti. Romi srednjoškolci imaju općinske mjesečne stipendije u iznosu od 30 KM, te još nekolicina osnovaca najslabijeg imovnog stanja u iznosu od po 20 KM, dok svi osnovci Romi imaju besplatnu školsku užinu, koju je obezbjedila općina Vitez.

Ukazali su izlagači kako je položaj Roma i problemi s kojim se u svakodnevnici susreću težak, daleko teži nego kod većine građana Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, i to samo zato što su Romi, za njih ne vrijede “ni Božja, ni ljudska, niti zakonska načela”, rečeno je. „Djelomično smo i sami krivi za to. Živimo u začaranom krugu s pogrešnom filozofijom kako sam „siromašan jer sam neobrazovan, a neobrazovan sam jer sam siromašan“, kazala je ovom prilikom Aldina Denić, naglašavajući kako se Romi za sve moraju boriti i sami izboriti, jer, njima nitko, nigdje i nikada ništa neće „servirati na pladnju ‘’.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend