Lokalne vijesti

Predstavnici Misije OESS-a u BiH posjetili Tužiteljstvo Kantona Središnja Bosna

Predstavnici Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini posjetili su Tužiteljstvo KSB, a razgovaralo se o procesuiranju predmeta korupcije i organiziranog kriminala na području KSB, suradnji Tužiteljstva i policijskih agencija u borbi protiv korupcije, kao i o izazovima u radu koji se pojavljuju pred Tužiteljstvom u otkrivanja počinitelja ove vrste krivičnih djela.

Glavni kantonalni tužitelj, mr. sci. Šemsudin Fuško, upoznao je nazočne s radom i organizacijom ovog Tužiteljstva,  ciljeve koje ima u budućem radu kada su u pitanju predmeti korupcije i organiziranog kriminala, istaknuvši da je potrebno raditi na povećanju svijesti građana o prijavljivanju korupcije, bitnosti sudjelovanja građana u otkrivanju počinitelja krivičnih djela korupcije i organiziranog kriminala, spremnosti ovog Tužiteljstva u procesuiranju počinitelja ove vrste predmeta bez iznimke, kao i animiranje policijskih agencija na otkrivanju počinitelja ove vrste predmeta.

Upoznao je nazočne da su održani sastanci s predstavnicima policijskih agencija s kojima je dogovoren prioritetan rad na predmetima korupcije i organiziranog kriminala, te da se radi na pooštravanju kaznene politike zbog čega je Tužiteljstvo u proteklom periodu uložilo veliki broj žalbi na prvostupanjske presude upravo kako bi se utjecalo na kaznenu politiku.

Sudionici su zaključili da je u borbi protiv korupcije kao složenom  problemu u suvremenom svijetu koji je, u različitim oblicima i razmjerama prisutan svugdje kako u javnom tako i u privatnom sektoru, neophodno jačati na svijesti građana o prisutnosti korupcije, te ohrabrivanju građana da prijavljuju korupciju kako bi svojim doprinosom pomogli kako Tužiteljstvu tako i policijskim agencijama u otkrivanju i procesuiranju počinitelja krivičnih djela korupcije i organiziranog kriminala.

Izražena je suglasnost da se intezivno nastavi surađivati i u narednom periodu kada je u pitanju suradnja Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini i ovog Tužiteljstva.

(Ured glavnog tužitelja)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend