Predstavnici Aktiva turskog jezika Kantona Središnja Bosna posjetili ministra Domića

Predstavnici Aktiva turskog jezika Kantona Središnja Bosna posjetili su Bojana Domića, ministra obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta KSB. Prilikom posjeta razgovaralo se o aktivnostima koje se provode u osnovnim i srednjim školama ovog kantona, u sklopu projekta “Moj izbor je turski”.

Predstavnici Aktiva su upoznali ministra s radom Aktiva koji postoji već punih 5 godina i broji 20 profesora. Uz podršku Yunus Emre Instituta iz Sarajeva, Aktiv realizira razna natjecanja, kao što su ona u znanju turskog jezika, sportska i likovna natjecanja, a organiziraju i posjete bratskim školama u Istanbulu.

„Iako su zbog pandemije obustavljena razna takmičenja i aktivnosti, naš Aktiv je organizovao online kurseve, takmičenje u crtanju, brzalicama, pjevanju, pisanju eseja i literarnih radova. Pored aktivnosti koje su fokusirane na učenike, Aktiv redovno organizuje i stručna usavršavanja za profesore, kao što su razni seminari, radionice i studijske posjete Turskoj. Vođeni idejom da djeci olakšamo učenje turskog jezika kroz razne kreativne ideje, u narednom periodu, uz podrsku Ministarstva obrazovanja i Instituta Yunus Emre, Aktiv nastavlja s radom istim intenzitetom“, kazala je Majda Limić Jašarević, predsjednica Aktiva turskog jezika Kantona Središnja Bosna.

Ministar Domić je pohvalio rad Aktiva, istaknuvši dobru energiju koju emitiraju, kao i odličnog partnera kojega imaju u Yunus Emre Institutu.

„Zasigurno možete biti primjer mnogima i putokaz kako se uz puno uloženog rada i truda mogu ostvariti značajni rezultati. Značajno je omogućiti djeci da uče strane jezike, kako bi bili konkurentni u svakom smislu u svemu što ih očekuje kroz život. I dalje ćete imati potporu Ministarstva u svemu dobrom što radite“, naglasio je ministar Domić.