Lokalne vijesti

Predstavljen model gospodarenja otpadom: Četiri općine konačno će riješiti višegodišnji problem

Njemačko ministarstvo okoliša osiguralo je sredstva za izradu studije za izgradnju Centra za upravljanje otpadom, koji bi riješio višegodišnji problem četiri općine Lašvanske doline.

 

S tim u vezi, u Travniku je predstavljen koncept samoodrživog gospodarenja otpadom za ovu te općine Novi Travnik, Vitez i Busovača.

Donesena odluka

– Projekt koji ćemo raditi u naredne dvije godine vrijedan je 200.000 eura. Međutim, naš cilj je implementacija projekta koji će koštati između 5 i 7 miliona eura – kazao je Mihael Vajhert (Mihael Weichert), počasni konzul BiH u Njemačkoj i predsjednik Društva za unapređenje gradskog partnerstva Lajpcig – Travnik.

Konferenciji i prezentaciji prisustvovali su kantonalni ministar za prostorno uređenje i okoliš Amer Mrako te načelnici općina i predsjedavajući općinskih vijeća, kao i predstavnici nevladinog sektora.

– Skupština SBK je donijela odluku da se u Vrbaskoj regiji riješi problem zbrinjavanja otpada izgradnjom zajedničke deponije. Nažalost, taj projekt je upitan zbog odustajanja Općine Bugojno. To je problem koji je prisutan u svim općinama. Ideja koju žele da realiziraju naši prijatelji iz Lajpciga s četiri općine Lašvanske regije je dobra jer će pomoći da sačuvamo okoliš i uštedimo sredstva jer ove općine odvoze otpad na deponiju Mošćanica kod Zenice – rekao je Mrako.

Načelnik općine Vitez Tomislav Bošnjak Matić ističe da su ove općine gotovo spojene u jednu cjelinu i zajednički pristup rješavanju ovog problema značajno će smanjiti troškove.

– Svijest mora proraditi i svima mora biti jasno da problem otpada moramo riješiti na odgovarajući način – istaknuo je Matić.

Prema riječima načelnika Novog Travnika Refika Lende, važno je prestati deklarativno govoriti o čistoj okolini i poduzeti konkretne korake.

– Ovo što sada imamo je preskupo, a efekti su slabi. Mi smo prisiljeni da otpad odvozimo na regionalnu deponiju koja nije rješenje. Veliki su troškovi prijevoza, činjenica je da jednu tonu otpada naplaćuju po 50 KM i nas to košta od 18.000 do 20.000 KM mjesečno. Lokalna zajednica za ta sredstva može više da uradi – kazao je Lendo.

Općina Travnik ima velike troškove za odvoz otpada i ovo rješenje je dobro, smatra načelnik Admir Hadžiemrić.

Radna mjesta

– Za ove općine prioritet je da stvorimo uvjete za kvalitetno zbrinjavanje otpada i saniranje divljih deponija, ali i otvaranje novih radnih mjesta – kazao je Hadžiemrić, navodeći da će se značajne količine otpada koje se odvoze u Mošćanicu reciklirati.

Vrijednost do 7 miliona eura

Vrijednost jednog centra za upravljanje otpadom, izrađenog prema evropskim standardima, kakvi se mogu vidjeti u Njemačkoj, za regiju veličine Lašvanske doline, koja ima oko 100.000 stanovnika, koštao bi od 5 do 7 miliona eura. EU i njene članice ovakve projekte podržavaju vrlo povoljnim sredstvima jer se osiguravaju grant sredstva u iznosu od dvije trećine, dok se samo trećina vraća.

(avaz.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend