Vijesti iz BiH

Predsjedništvo SDA pozvalo dijasporu da se “masovno registrira” za predstojeće izbore

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) je analiziralo tok izbornih aktivnosti i zaključilo da teku zadovoljavajućom dinamikom.

-Smatramo vrlo važnim što su se SDA i Savez za bolju budućnost (SBB) odlučili na zajednički nastup na predstojećim lokalnim izborima, posebno kad je riječ o Srebrenici i entitetu Republika Srpska (RS). Pozivamo i druge probosanske  stranke, posebno u entitetu RS, da se priključe ovoj koaliciji. Smatramo da je nedopustivo da se zbog uskostranačkih interesa, u uvjetima postojanja izbornog praga, bespotrebno rasipaju glasovi i time umanjuje kapacitet političkog predstavljanja Bošnjaka u RS-u – rekao je novinarima nakon sjednice potpredsjednik SDA Edin Mušić.

Naveo je i da Predsjedništvo ove stranke poziva sve bh. građane u dijaspori da se masovno registriraju za predstojeće izbore.

Također, Predsjedništvo pozdravlja što je odlukom Ustavnog suda BiH povratničkoj djeci u Republici Srpskoj omogućeno da maternji jezik nazivaju bosanskim. Od vlasti RS-a traži da dosljedno primijene odluku Ustavnog suda BiH.

-Zahtijevamo od ministra prosvjete RS-a da pošalje jasno uputstvo svim školama da su obvezne upisati naziv jezika kojeg traže roditelji. U protivnom, bit će iskorištena sva pravna sredstva protiv onih koji budu kršili ovu odluku, uključujući i krivičnu odgovornost po članu 239. Krivičnog zakona BiH – zaključilo je Predsjedništvo SDA.

Najoštrije je osudilo, kako su naveli, orkestrirane napade na Agenciju za statistiku BiH zbog donošenja odluke o metodologiji obrade popisnih podataka. Smatra da je odluka utemeljena na zakonu, standardima EUROSTAT-a i preporukama IMO tima. Ona se mora ispoštovati i rezultati Popisa objaviti u zakonskom roku.

-Što se tiče utjecaja Popisa stanovništva na učešće u vlasti, SDA će ustrajati na primjeni Popisa iz 1991. godine gdje god je to propisano jer je to posljedni popis obavljen prije nego što je izvršeno nasilje nad demografskom strukturom BiH – zaključak je Predsjedništva SDA kojeg je novinarima prenio Mušić.

Predsjedništvo SDA pozdravlja što su klubovi zastupnika SDA i SBB-a u Parlamentarnoj skupštini BiH predložili zakon kojim se omogućava održivo financiranje Javnog RTV sistema u BiH. Pozvalo je i druge političke stranke da podrže ovaj  prijedlog jer funkcioniranje sustava ne smije doći u pitanje. Predsjedništvo SDA podržava predloženi model finaciranja, ali i zadužuje svoje zastupnike u državnom parlamentu da se, ako bude potrebno, osigura i proračunsko financiranje ovog sustava.

Predsjedništvo SDA traži također od nadležnih institucija okončanje procesa imenovanja upravljačkih struktura javnih RTV servisa i sustava.

Također, Predsjedništvo ove stranke, kazao je Mušić, pozdravlja napore Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH na ubrzanom europskom putu BiH.

Pozitivnim se ocjenjuje činjenica da će BiH u najskorije vrijeme riješiti pitanje prilagodbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Europske unije i Bosne i Hercegovine, kao i potpunu primjenu mehanizma koordinacije.

Predsjedništvo SDA smatra sramnom i nedopustivom odluku Vlade RS-a da iz proračuna tog entiteta financira haške optuženike. Proračun, poručuju, pripada svim građanima koji žive na ovom području.

-Zahtijevamo od Vlade RS-a da povuče spornu odluku – istakao je Mušić.

Predsjedništvo SDA pozvalo je vlade na svim razinama, odnosno nadležna ministarstva, kao i sve akademske institucije da usklade upisnu politiku sa suvremenim potrebama tržišta rada i tehnološkog razvoja. Bez kvalitetnog obrazovanja i kadrova koji raspolažu traženim i aplikabilnim znanjima i vještinama ne može biti uspješnog društveno-ekonomskog razvoja, zaključilo je to stranačko tijelo.

Predsjedništvo stranke je na današnjoj sjednici imenovalo Upravni odbor Političke akademije SDA.

Prof.dr. Dževad Hodžić je predsjednik, a članovi su: prof.dr. Senadin Lavić, prof.dr. Enver Halilović, prof.dr. Sabahudin Ekinović, mr.sci. Salmir Kaplan, Asim Kamber, profesor jezika i književnosti, kao i dr.sci. Bisera Turković.

/Fena/HMS/

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend