Lokalne vijesti

Predsjednik FBiH Marinko Čavara predvodio izalsnastvo HDZ BIH na obilježavanju 24. obljetnice stradanja Hrvata u Bugojnu

Izaslanstvo dužnosnika HDZ-a BiH na različitim razinama vlasti predvođeno Marinkom Čavarom, dopredsjednikom HDZ-a BiH i predsjednikom Federacije BiH te Nikolom Grubešićem, predsjednikom ŽO HDZ-a BiH Županije Središnja Bosna i ministrom u Vladi ŽSB poklonilo se danas žrtvama zločina počinjenog prije 24 godine nad Hrvatima Bugojna.

 

Pismo ohrabrenja obiteljima poginulih i nestalih Hrvata Bugojna u traženju pravde i istine uputila je i Lidija Bradara, članica Predsjedništva HDZ-a BiH i predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Izaslanstvo HDZ-a BiH najprije je položilo vijence pred Središnjim spomen obilježjem podigulim hrvatskim branitelji podignutim u gradskom katoličkom groblju Sultanovići, a potom su nazočili misi zadušnici služenoj u bugojanskoj župnoj crkvi sv. Ante. Pred oltarom su i ove godine bile izložene fotografije 19 Hrvata kojima se nakon nasilnog odvođenja iz logora u Bugojnu gubi svaki trag, a nakon uvodnih riječi bugojanskig župnika fra Zorana Tadića, pročitana su imena svih poginulih i nestalih Hrvata.

Prema planu kojeg je osmislio bošnjački politički i vojni vrh, a provelo Ratno predsjedništvo Bugojna, iz ovog je grada projerano više od 15 tisuća Hrvata, 311 ih je poginulo, nekoliko stotina je prošlo kroz torture više od deset logora tzv. Armije BiH, a 33 Hrvata još se uvijek vode kao nestali. Popred 19 nasilno odvedenih logoraša, dok su ostali civili. Činjenica da se za tijelima nestalih traga više od 24 godine najbolnija je rana bugojanskih Hrvata na koju sol dosipa neučinkovito pravosuđe koje nije procesuirali odgovorne za zločine nad Hrvatima koji  jedini znaju istinu o nestalim.

(HDZ BIH)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend