Regionalne vijesti

Predsjednica RH Andreju Plenkoviću dala mandat za sastav vlade

“Želim zahvaliti predsjednici na ukazanom povjerenju. Imao sam čast uručiti 91 potpis predsjednici. “, rekao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nakon sastanka s predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović koja mu je povjerila mandat da sastavi novu Vladu RH, prenosi hrvatski Medijski Servis.

“Naša vlada će biti orijentirana na gospodarstvo, napravit ćemo cijelu poreznu reformu, jačati institucije hrvatske države u svim aspektima. U dogovoru sa svim partnerima sprječavat ćemo podjele, želimo da Hrvatska bude europska država u kojoj se poštuju svačija prava, zato sam želio da svi manjinci podrže našu vladu, kazao je Plenković.

Vlada mogla bi biti formirana već u ponedjeljak, rekao je Andrej Plenković uoči odlaska na Pantovčak gdje je stigao točno u podne, javljaju hrvatski mediji.

Prema Ustavu, mandat za sastavljanje Vlade predsjednica Republike povjerava osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine izabranih zastupnika, a hrvatski parlament ima 151 zastupnika.

Nakon što prihvati mandat Plenković je u roku 30 dana dužan program Vlade i njezine članove predstaviti Hrvatskom saboru i zatražiti glasovanje o povjerenju.

/HMS/

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend