Predsjednica Bradara na konferenciji “Zakonski okvir za očuvanje šuma: Izazovi i perspektive”

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva predstavilo je danas u Sarajevu novi tekst Zakona o šumama u Federaciji BiH. Predstavljanje je održano u okviru konferencije “Zakonski okvir za očuvanje šuma: Izazovi i perspektive”.

Predsjednica Federacije BiH, Lidija Bradara, na otvaranju konferenciju istaknula je važnost poštovanja podijeljenih nadležnosti u BiH. “BiH je složena zemlja podijeljenih nadležnosti i važno je poštovati iste. Zakon o šumama mora biti okvirni, donesen u skladu s ustavnom procedurom bez diranja specifičnosti i nadležnosti kantona. Također, javna rasprava mora biti široka i kompromisna, a nadam se da je današnja rasprava na ovoj konferenciji početak tog procesa”, rekla je Bradara u svom govoru.

Konferencija je bila prilika za raspravu o dugoročnom upravljanju i gospodarenju šumama u Federaciji BiH, kao i o ulozi društva u očuvanju ovog prirodnog bogatstva kroz partnerski odnos institucija i različitih razina vlasti.

Konferenciju je organiziralo Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, predvođeno ministrom Kemalom Hrnjićem. Uz premijera Nikšića, ministricu Pozder, događaj je okupio brojne druge predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, nevladinog sektora, akademske zajednice, gospodarstva i sindikata, s ciljem pružanja jasnije slike i konkretnijih prijedloga za predloženi Zakon o šumama u Federaciji BiH.