Vijesti iz BiH

Povoljna je epidemiološka situacija u FBiH, uskoro otvaranje i tržnih centara

U protekla 24 sata u FBiH testirana su 339 uzorka od kojih su 3 pozitivna na koronavirus. Novi slučajevi su registrovani u Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

Do sada je ukupno na području Federacije testirano 34.941 uzorak a virus je potvrđen kod ukupno 1025 osoba, trenutno imamo aktivna 73 slučaja u FBiH, kazao je stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva Zlatan Peršić.

“Prijetnja i dalje postoji, virus je tu i svi se trebamo pridržavati mjera zaštite”, naglašava Peršić.

Hoće li doći do drugog vala u BiH?


“Veliki je broj naših građana u riziku za ovu infekciju, što znači da ćemo imati novih slučajeva i realno je očekivati da će biti drugi val epidemije”, poručio je Peršić.

Hoće li Federacija ponovno uvesti mjere obavezne karantene ukoliko dođe do drugog vala zavisit će od epidemiološke situacije.

“Ublažavanje mjera u FBiH ide u tri faze, krajem ovog mjeseca nam predstoji treća faza koja obuhvata i tržne centre.” Poručio je Peršić.

Rizik od klima uređaja


Klima uređaji ipak mogu u određenoj mjeri pogodovati širenju respiratornih infekcija pa tako i koronavirusa. Pojačan protok zraka može pogodovati većem širenju kapljica koronavirusa.“Kao što sam rekao rizik je veći što je prostor manji”, naglasio je Peršić.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend