Povećan broj pacijenata oboljelih od gripe i alergija

Pacijenti se žale na povišenu temperaturu, bolove u grlu, mišićima i disajnim putevima, te kašalj i kihavicu.

Velike oscilacije temperatura donijele su probleme građanima Sarajeva. Nakon neobično visokih temperatura za ovo razdoblje godine, uslijedio iznenadi pad, što se odražava na ljudski organizam. Domovi zdravlja i hitne pomoći bilježe povećan broj pacijenata još od veljače.

U prethodnom razdoblju službe obiteljske medicine u JU Dom zdravlja KS bilježe priličan broj viroza, alergija i drugih virusnih infekcija, točnije stanja sa simptomima gripe. Ovo se događa usljed temperaturnih razlika, te pada imuniteta organizma koji je karakterističan za proljetno razdoblje, rekao je Arman Šarkić, glasnogovornik Press službe JU Dom zdravlja KS.

Pacijenti se žale na povišenu temperaturu, bolove u grlu, mišićima i disajnim putevima, te kašalj i kihavicu. Liječnici savjetuju da što češće provjetravate prostorije, pijete što više tekućine i unosite vitamine jedenjem sezonskog voća i povrća. Ukoliko patite od još nekih bolesti, obvezno koristite terapiju, a odjeću prilagodite vremenskim uvjetima. S obzirom na nagle temperaturne promjene, savjetuje se da se oblačite slojevito.

Travanj i svibanj također je razdoblje u kojem se aktiviraju alergije. Zbog cvjetanja biljaka osobe alergične na polen su posebno osjetljive. Broj ovih pacijenata također je povećan. Ovi pacijenti žale se na probleme s disajnim putevima, oticanje i crvenilo očiju i kihavicu. Kako bi izbjegli komplikacije, potrebno je da redovito koriste propisanu terapiju i izbjegavaju boravak i fizičke aktivnosti na otvorenom prostoru u vrijeme velike koncetracije polena, posebno trčanje i sport u jutarnjim satima. Alergične osobe trebaju kratko provjetravati prostorije u kojima borave.

 

 

 

 

 

(izvor:klix.ba)