Lokalne vijesti, Vijesti iz BiH

Potpisani Ugovori podrške zajmovima za Projekt vodoopskrbe u Gradačcu i Projekt regionalni vodovod Plava voda

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara je s direktorom Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Bosni i Hercegovini Ianom Brownom i načelnikom općine Gradačac Edisom Dervišagićem potpisao Ugovor podrške zajmu za Projekt vodoopskrbe općine Gradačac.

Zajam EBRD-a u visini od 6 milijuna eura je namijenjen za proširenje vodovodne mreže na koju će biti priključeno oko 18000 stanovnika. Švedska agencija za međunarodnu suradnju (SIDA) je odobrila milijun eura za pomoć u pripremi i implementaciji projekta kao i 1,4 milijun eura za proširenje kanalizacione mreže općine Gradačac.

Danas je također potpisan Ugovor podrške zajmu za Projekt regionalni vodovod Plava voda. Osnovni cilj projekta je osiguranje pouzdane dugoročne opskrbe vodom putem regionalnog sustava vodoopskrbe za općine Travnik, Zenica, Novi Travnik, Vitez i Busovača, zahvaćanjem vode iz izvorišta Plava voda lociranog u općini Travnik.

Potpisnici Ugovora uz Predsjednika FBiH i direktora Ureda EBRD-a su bili i ministar financija SBK Zoran Marković te direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčić. Zajam EBRD-a u visini od 11 milijuna eura je namijenjen za financiranje polovice investicijskih troškova izgradnje regionalnog vodovoda, druga polovica sredstava je planirana iz zajma Razvojne banke Vijeća Europe. Europska unija je dala milijun eura tehničke pomoći za pripremu projekta. SIDA je odobrila 2 milijuna za finaciranje mjera za smanjnjne gubitaka i pola milijuna za institucionalno jačanje vodovoda uključenih u projekt.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend