Potpisani prvi ugovori iz subvencionirane linije za gospodarstvenike Kantona Središnja Bosna

Na osnovu Ugovora o implementaciji odobrenih sredstava, potpisanog 11. listopada 2021. između Vlade KSB – Ministarstva gospodarstva i Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo, odobrena je prva grupa financiranja iz okvira linije uz subvencioniranje profitne marže iz sredstava Proračuna KSB.

Ministarstvo je za sufinanciranje profitne marže uplatilo 50.000 KM, dok je banka osigurala sredstva iz vlastitih izvora u visini do 2.450.000 KM.

U zgradi Vlade KSB je upriličeno potpisivanje ugovora s korisnicima, a sredstva po ovoj financijskoj liniji odobrena su za Naš dom d.o.o. Travnik, Gewis d.o.o. Busovača, Grand 99 d.o.o. Travnik, Ruff-Cycles SEE d.o.o. Travnik, Print-GS d.o.o. Travnik i GS-Tvornica mašina d.o.o. Travnik.

„Ministarstvo gospodarstva KSB opredijeljeno je da potiče rast i razvoj gospodarskih subjekata, a ovo je jedan od projekata kojim otvaramo mogućnost za povoljnija kreditna sredstva. Nadamo se da ćemo implementacijom ove linije kreirati nova radna mjesta na području KSB kroz proširenje obujma proizvodnje i poslovnih mogućnosti”, istakao je ministar Hrnjić.

Jedna od korisnica ovog financiranja je i kompanija „Naš dom“ iz Travnika.

„Ovakvi projekti javno-privatnog partnerstva nama gospodarstvenicima daju poticaj da se razvijamo i investiramo. Sredstva iz ove financijske linije iskoristit ćemo za unapređenje našeg grijnog sistema, kako bi naši korisnici imali što bolju uslugu“, izjavila je Merima Musemić-Arnautović, direktorica kompanije „Naš dom“.

Muamer Trako, direktor „Ruff Cycles SEE“, kompanije koja se bavi proizvodnjom luksuznih bicikala i dijelova za bicikla za partnere u Njemačkoj, naglašava kako su ovakvi projekti koje provodi Vlada KSB, u suradnji s BBI bankom, veliki poticaj za gospodarstvenike.

„Značajno je za sve gopodarstvenike da imaju mogućnost dobiti povoljna financijska sredstva kako bi razvijali poslovanje i povećali svoje proizvodne kapacitete“, istakao je Trako.

Cilj ove mjere je osigurati financiranja gospodarskim društvima i obrtnicima za produktivnije poslovanje i rast gospodarskih aktivnosti, a kako bi se omogućilo pokretanje nove i održavanje postojeće proizvodnje, pružanje usluga, veća iskorištenost kapaciteta, održavanje postojećh radnih mjesta i nova zapošljavanja, povećanje izvoza, te umanjenje negativnih ekonomskih efekata uzrokovanih pandemijom i širenjem COVID-19.