Regionalne vijesti

POTOP I JAKO JUGO U DALMACIJI: Kiši se ne nazire kraj

Danas će biti umjereno do pretežno oblačno s povremenom kišom, a na Jadranu i pljuskovima s grmljavinom, stoji u prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske. Obilna kiša i jugo osobite probleme stvaraju na Jadranu, gdje su u prekidu neke brodske linije.

Kiša će mjestimice biti i obilnija, ponajprije na sjevernom i srednjem Jadranu, u zapadnim kopnenim krajevima te u unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i južni, a na Jadranu jako i vrlo jako jugo. Najviša dnevna temperatura većinom od 12 do 17, u gorju malo niža, a na moru između 18 i 22 Celzijeva stupnja.

Hrvatski autoklub javlja da je zbog jake kiše na autocesti A1 između čvora Sveti Rok i tunela Sveti Rok ograničenje brzine 80 km/h. Upozorava i na moguće odrone na cestama u gorju te duž Jadranske i Ličke magistrale. Ciklona koja je zahvatila naše krajeve dobila je ime Leona,  a u dijelove Dalmacije donijela je pravi potop – na šibenskom i zadarskom području već je palo više od 40 litara po metru kvadratnom, dok je na Korčuli palo 30-ak litara. Jako jugo ometa brodske linije, a kako javlja HAK u prekidu su trajektne linije Sumartin-Makarska i Dubrovnik-Lopud-Suđurađ, katamaranske linije Novalja-Rab-Rijeka, Split-Vis, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Korčula-Hvar-Split, Jelsa-Bol-Split, te brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak.

Kiša će padati i dalje, ponegdje i 100 litara po metru kvadratnom

Ovakvo će se vrijeme nastaviti i u četvrtak – bit će umjereno do pretežno oblačno s povremenom kišom, u Dalmaciji i grmljavinom. Mjestimice će padati obilna kiša, ponajprije na Jadranu i u gorju, a moguće i u dijelovima središnje Hrvatske. Ponegdje će pasti i 100 litara kiše po metru kvadratnom. U unutrašnjosti će puhati slab i umjeren jugoistočnjak, a na Jadranu će jako i olujno jugo slabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak, na sjevernom dijelu i jugozapadnjak. Bit će podjednako toplo ili malo toplije. Nešto sunca možemo očekivati za vikend, no povremeno će u svim krajevima i dalje padati slaba kiša, koja će ponovno biti obilnija u zapadnim krajevima i na Jadranu početkom idućeg tjedna, stoji u prognozi DHMZ-a.

(net.hr)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend