Lokalne vijesti

Postoji mogućnost širenja dječje paralize u BiH, stupanj cijepljenosti opasno nizak

Bosna i Hercegovina našla se na listi s još dvije zemlje u kojima postoji rizik od dječje paralize. Prema nalazima Europske regionalne komisije za certifikaciju (RCC), Europa i dalje nema zaraženih dječjom paralizom, ali Bosna i Hercegovina, Ukrajina i Rumunjska su naznačene kao rizične zemlje.
Potencijalna opasnost
Dječja paraliza je otežavajuća i potencijalno fatalna zarazna bolest. Ne postoji lijek za nju, ali postoje sigurna i učinkovita cjepiva. U Pakistanu, Afganistanu i Nigeriji ova bolest još je uvijek endemska. Kako se BiH našla u ovoj situaciji, za Radio Slobodna Europa objasnio je doktor Patrik O’Connor, lider tima u sklopu Odjela za cijepljenje sprječivih bolesti i imunizacije Europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije. – Kako bi se utvrdilo potencijalne rizike dječje paralize u Europi, RCC prati nekoliko čimbenika koji su povezani s prevencijom, ali i odgovorom na potencijalno izbijanje bolesti. Jedan od najvažnijih čimbenika je stupanj cijepljenja.
Bosna i Hercegovina se nalazi među onim zemljama gdje je procijepljenost protiv dječje paralize opasno niska na razini cijele države, dok je u nekim ranjivim skupinama ona još niža – objansio je O’Connor i dodao kako RCC gleda i na koji način reagiraju zemlje na izbijanje drugih bolesti koje je moguće spriječiti cijepljenjem. Bosna i Hercegovina je među smanjenim brojem zemalja u regiji u kojima su ospice i rubeola još uvijek endemske. Prema riječima O’Connora, podaci o procijepljenosti koji su prikupljeni u Bosni i Hercegovini omogućili su Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji da ukaže kako je imunizacija trećom dozom cjepiva protiv dječje paralize opala s 86 posto u 2014. na 75 posto u 2017. godini.
Slične su brojke i za drugu dozu cjepiva protiv ospica, događa se pad s 92 na 80 posto.
Pad imunizacije protiv ospica posljednjih mjeseci očituje se u gotovo svakodnevnim vijestima o porastu broja oboljelih.
Dogodi li se slična situacija s dječjom paralizom, situacija će biti još gora.
Jako zarazna bolest
Dječja paraliza je jako zarazna bolest. I sve dok se globalno istrebljenje ne dogodi, opasnost ponovnog pojavljivanja ove bolesti nastavit će se u svakoj zemlji koja nije ostvarila i zadržala visoku razinu cijepljenja stanovništva. Dječja paraliza je bolest uzrokovana poliovirusom iz skupine enterovirusa, koja uglavnom zahvaća malu djecu. Kako smo svakodnevno svjedoci egzodusa stanovništva iz regija poharanih sukobima u kojima je dječja paraliza još uvijek endemska bolest, nije isključeno da netko od njih donese poliovirus i kod nas pa je i dalje preporučeno cijepljenje kao najjednostavnija metoda borbe protiv ove opake bolesti.

(www.vecernji.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend