Svijet

Postali svjesni prijetnje “U tijeku je snažno rusko bombardiranje Raqqe”

Francuski vojni avioni izveli su tijekom noći nove napade na mete ISIL-a u Raqqi na sjeveru Sirije. Rusija je izvijestila SAD da počinje koristiti krstareće projektile u Siriji.


Rusija planira u utorak izvesti veliki broj napada u Siriji i uoči bombardiranja izvijestila je Washington da će koristiti strateške bombardere i krstareće rakete s brodova, objavio je američki vojni dužnosnik.

Moskva je o tome izvijestila SAD sukladno sporazumu s Washingtonu o zračnim protokolima, dodao je.

Neimenovani dužnosnik istaknuo je da SAD nije u koordinaciji s Rusijom i da ruski napadi nisu doveli do otkazivanja bilo kakvih aktivnosti koalicije.

Belgijski mediji objavili su da je policija u Bruxellesu pronašla streljivo i materijal za proizvodnju eksploziva u kućama dvojice uhićenih za moguću povezanost s terorističkim napadima u Parizu.

Njihovi odvjetnici tvrde da su nevini i da im je jedini grijeh to što su se rano u subotu vozili u Pariz kako bi pokupili prvoosumnjičenog Salaha Abdeslama, koji ih je nazvao i rekao da mu se pokvario automobil.

Tabloid Derniere Heure je, ne navodeći izvor, objavio da su dvojica uhićenih u svojim kućama držala amonijev nitrat.
Zanijekali su da su ga kupili kako bi proizveli eksploziv, piše list.

Stariji brat Salaha Abdeslama Brahim bio je jedan od sedmorice koji se raznio u Parizu u petak navečer improviziranim eksplozivnim pojasom.

Izvor iz britanske Vlade tvrdi da nije vjerojatno da će se od Britanije tražiti da se bori u Siriji, a i sam premijer David Cameron kazao je kako će biti potrebno dopuštenje parlamenta za takvo što.

Za sada još Britaniji nije stigao nikakav zahtjev za tom vrstom pomoći Francuskoj. Izvor također kaže kako je malo vjerojatno da će Francuzi zatražiti da strane trupe budu na njihovom tlu.

Podsjetimo, u seriji napada u Parizu u petak navečer poginulo je više od stotinu osoba. Čelnici država kazali kako su ovi napadi – “napadi na čovječanstvo” i obećali Francuskoj pružiti svu potrebnu pomoć.

Francuski predsjednik Francois Hollande u obraćanju javnosti proglasio je rat, a u noći s nedjelje na ponedjeljak francuske su vojne snage pojačale napade na mete Islamske države u Siriji.

Izvor: dnevnik.hr

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend