Vijesti iz BiH

Posmrtni ostaci 33 žrtve genocida danas će biti prevezeni u Potočare

Posmrtni ostaci 33 žrtve ubijene tokom genocida počinjenog 1995. godine na području Srebrenice u utorak će iz Visokog biti prevezeni u Memorijalni centar Potočari, gdje će biti ukopani na zajedničkoj dženazi 11. jula.

Kamion s tabutima će se, nakon polaska iz Visokog, kratko zaustaviti u Ilijašu i Vogošći, potom ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu, te Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva i na Markalama, potvrdio je Kenan Karavdić, direktor Javnog komunalnog preduzeća “Gradska groblja” Visoko.

“Ovo je po broju stradalih i identificiranih i od porodica datih saglasnosti da se ukopaju najmanji broj žrtava koje će biti ukopane na kolektivnoj dženazi”, kazao je Karavdić, dodajući da ih je ove godine 33.

Prema njegovim riječima, u Identifikacionom centru u Tuzli “ima identificiranih Srebreničana, međutim, porodice još uvijek nisu dale saglasnost za njihov ukop, zbog nekompletnosti tijela”.

“Molimo ih da za iduću dženazu daju saglasnost da budu ukopani posmrtni ostaci koji su identificirani. Svjedoci smo da se rade reasocijacije, što znači da će svaki dio tijela koji se pronađe u budućnosti biti ukopan u Potočarima”, poručio je Karavdić.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana u Potočarima ove godine je Osman Cvrk, rođen 1979. godine.

(Izvor.klix)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend