Zanimljivosti

POSLOVNI OBLAK: Razdvojite hitno i bitno!

Oni koji prate moje tekstove, kao i vi koji prvi put čitate, pomislit će kako previše pišem i razmišljam o planiranju i vremenu u poslovnom kontekstu. Istina je nešto drugačija. Svakodnevno razmišljam o vremenu u poslovnom kao i životnom kontekstu. Ovaj tekst započet ću s nekoliko rečenica koje sam davno pročitao kako bih vas i sebe još jednom podsjetio na važnost vremena.

Ako želite shvatiti vrijednost:

-deset godina, pitajte svježe razvedeni bračni par.

-četiri godine, pitajte dvoje sada usamljenih a nekad zaljubljenih srednjoškolaca.

-jedne godine, pitajte studenta koji je obnovio godinu.

-devet mjeseci, pitajte majku koja je upravo na svijet donijela novorođenče.

-jednog mjeseca, pitajte majku koja je na svijet donijela prijevremeno rođenu bebu.

-jedne sedmice, pitajte urednika sedmičnih novina.

-jedne minute, pitajte osobu koja je zakasnila na avion.

-jedne sekunde, pitajte osobu koja je upravo izbjegla prometnu nezgodu.

-jedne stotinke, pitajte sprintera na 100 metara koji je upravo osvojio srebrnu medalju na Olimpijadi.

 (P.Z.)

Ukoliko je vaš moto „vrijeme je novac“ prestanite čitati ovaj tekst. Zašto? Pokažite mi jednu osobu koja je kupila vrijeme i ja ću vam povjerovati.

Pokažite mi jednu osobu, milijunaša, koji je uslijed velikog kašnjenja neke isporuke njegove kompanije otvorio sve svoje bankovne račune i ponudio sve kako bi zaustavio vrijeme. Pokažite mi najbogatijeg čovjeka na ovoj planeti koji je nakon saznanja o teškoj bolesti izbrojao novac i kupio ili vratio vrijeme. Pokažite mi čarobnu banku u koju možete otići i zatražiti 5 ili 10 godina vremena, ali ću vam reći gdje možete podignuti određene novčane sume s rokom otplate 5 iloi 10 godina. Vrijeme nije novac. Vrijeme je važniji resurs od novca. Na kraju krajeva, svi ljudi bez obzira na bogatstvo imaju na raspolaganju isti broj sati, minuta i sekundi tijekom jednog dana. No, je li tako i sa novcem? Nažalost, nije.

NE TROŠITE UZALUD…

Ne čudi što često trošenju vremena pristupamo površno dok planiranju trošenja novca pristupamo ozbiljnije, jer postojanje vremena podrazumijevamo i besmisleno trošimo. Često i najveći profesionalci, freelance kao i drugi, upadaju u zamku „trčanja“ za novcem na uštrb cijenjenog resursa kao što je vrijeme. Neki će reći: „Nije moguće zaraditi novac bez utroška vremena.“ Slažem se. Međutim, budite iskreni prema sebi. Koliko vam se puta dogodilo da ste određeni posao obavljali duže nego li je očekivano od vas. Istina, zaradili ste isti iznos novca, ali ste potrošili više vremena. Nikada nećete saznati na koji je koristan način preostalo vrijeme moglo biti utrošeno, ali ćete se uvijek sjećati na što ste potrošili novac. Istovremeno dobra i loša vijest je da se svakodnevno susrećemo sa sve kraćim rokovima koji čine da s manje utrošenog vremena zarađujemo isto ili više. Sve osobe u poslovnom svijetu su pod ogromnim pritiskom ubrzanja složenih sustava poslovanja i sve kraćih rokova koje imaju.  Istina, kratki rokovi su izvor stresa. Međutim, to nužno ne mora biti iskustvo iz kojeg ne možemo izvući ono najbolje. Praksa pokazuje kako samo trebate znati razdvojiti hitno i bitno.

Razdvojite HITNO i BITNO

Dwight D. Eisenhower predložio je razdvajanje hitnog i bitnog kao jedan od pristupa uspješnog korištenja vremena. Njegov grafikon i danas koriste uspješni menadžeri diljem svijeta.

Praksa i teorija pokazali su aktivnosti „A“ kategorije kao najvažnije. Potrebno ih je obaviti istog dana. Ovaj kvadrat najčešće je mjera uspješnosti svakog freelance profesionalca i zahtjeva što manje neobavljenih aktivnosti ove kategorije. Uvijek je potrebno provjeriti što je od ostalih aktivnosti potrebno odložiti kako bismo obavili ove zadatke.

Za aktivnosti „B“ kategorije uvijek možete napraviti plan djelovanja unaprijed. Planirajte ih u vašem dnevniku i pripremite sve da ovi zadaci postanu bitni. Aktivnosti u ovoj kategoriji druge su po prioritetima iz matrice hitno – bitno.

Zadaci „C“ kategorije zahtijevaju puno vremena ali vam ne pomažu da budete uspješniji.

Ono što se nalazi u „D“ kategoriji zahtijeva postavljanje samo jednog pitanja: „Što se dogoditi ukoliko ih ne uradite?“. Ukoliko nakon vašeg odgovora ne očekujete teže posljedice, precrtajte ih i zaboravite na ove zadatke. Stavite ove zadatke kao određene „zadatke na čekanju“ i odvojite višak vremena kako biste ih završili.

HITNO I BITNO

(A kategorija)

NIJE HITNO AL’ JE BITNO

(B kategorija)

HITNO AL’ NIJE BITNO

(C kategorija)

NIJE HITNO, NIJE NI BITNO

(D kategorija)

URADITI STVARI NA PRAVI NAČIN ILI URADITI PRAVE STVARI…

Matrica hitno-bitno pomoći će vam vam u sastavljanju liste zadataka prema prioritetima i jasno pokazati kako uraditi prave stvari, a ne uraditi stvari na pravi način.

Do skorog čitanja.

(Autor teksta: Bojan Pavlović)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend