Regionalne vijesti

Poslodavci za 2018. traže tri puta više dozvola za strane radnike

Hrvatska udruga poslodavaca podržala je Prijedlog odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2018., priopćili su danas iz HUP-a.

 

“Donošenje predložene odluke uvelike će olakšati zapošljavanje u granama koje su u visokoj ekspanziji kao što su graditeljstvo i turizam. Predložena kvota u ukupnom iznosi 29.000 radnih dozvola, od čega za novo zapošljavanje 17.810, za produženje već izdanih dozvola 9000 i 1940 dozvola za sezonsko zapošljavanje (1400 turizam i 540 poljoprivreda)”, ističe se u priopćenju, uz napomenu da je za dugoročno rješenje problema nužno provesti sveobuhvatnu reformu obrazovanja.

Usporedbe radi, lani je bilo izdano 9000 dozvola za strance, što znači da poslovdavci traže da se taj broj utrostruči.

“Ta reforma je ključna za restrukturiranje cijelog sustava koji bi trebao pratiti potrebe gospodarstva i shodno tome prilagođavati obrazovne programe, jer se jedino na taj način nedostatak radne snage može riješiti kroz zapošljavanje domaćih radnika. Danas to nije moguće, budući da hrvatsko tržište rada, unatoč činjenici od oko 180.000 nezaposlenih osoba, nije u mogućnosti, s obzirom na njihovu strukturu, zadovoljiti potrebe gospodarstva, te su hrvatski poduzetnici, a kako bi izvršavali preuzete ugovorne obveze, prisiljeni okrenuti se stranim radnicima”, smatraju u HUP-u.

Dodaju da bi uz reformu obrazovanja trebalo provesti i niz mjera koje će u sljedećim godinama omogućiti da se potrebe za radnom snagom mogu zadovoljiti zapošljavanjem domaćih radnika.

Paket mjera za pomoć turizmu i drugim djelatnostima za lakše pronalaženje radne snage najavila je i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, obrta i poduzetništva Martina Dalić. Rekla je da se očekuje da bi taj paket mogao biti donesen do Božića.

(Jutarnji list)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend