Vijesti iz BiH

Poslodavci koji su, ne čekajući Vladu FBiH, radnicima uplatili doprinose neće biti oštećeni

Federalno ministarstvo financija izvršilo je svoju obvezu kad je riječ o Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica prouzročenih koronavirusom i uputilo naloge prema bankama za isplatu doprinosa za svibanj, lipanj i razliku za travanj.

Subvencija doprinosa po radniku iznosi 244,85 KM. Od toga za mirovinsko i invalidsko osiguranje 135,70 KM, za zdravstveno 97,35 KM i za nezaposlenost 11,80 KM.

Različita iskustva

Porezna uprava FBiH dostavila je Federalnom ministarstvu financija informaciju o poslovnim subjektima koji su stekli pravo na subvencioniranje doprinosa za obvezna osiguranja, kao i o iznosima ovih subvencija.

Prema informaciji Porezne uprave FBiH, za lipanj je, na osnovi 14.324 zahtjeva poslovnih subjekata, za 86.040 zaposlenika odobreno 19,499.057,55 KM. Za svibanj su po 19.945 zahtjeva, za 141.593 zaposlenika, odobrene 32,230.050,34 KM. Na ime razlike za travanj je, po 3076 zahtjeva, za 22.911 zaposlenika odobreno 5,257.560,94 KM.

Gospodarstvenici i radnici ogorčeni su višemjesečnim čekanjem uplate doprinosa, posebno onih za zdravstveno osiguranje. Dok jedni tvrde da su ostali bez zdravstvenog osiguranja, drugi kažu da su imali određenih komplikacija.

“Imali smo određenih komplikacija oko zdravstvenog osiguranja. No, kad smo im rekli da smo predali zahtjev za subvencije, tražili su nam da im to dostavimo i nije bilo problema glede dobivanja zdravstvenih usluga. S prvim slučajem bilo je najkompliciranije, a poslije smo već znali što raditi”, kazala nam je radnica u računovodstvu jedne hercegovačke tvrtke.

“Imamo obrt i dio članova obitelji tu radi dok dio, djeca koja se školuju, također su zdravstveno osigurana preko njega. Kad su me upozorili da nitko od nas u obitelji nema zdravstveno osiguranje, bila sam primorana uplatiti doprinose za zdravstveno kako bismo bar to imali”, kazala nam je vlasnica obrtničke radnje.

Ne čekajući da Vlada FBiH uplati doprinose radnicima za travanj, svibanj i lipanj, jedan broj poslodavaca, kojima su odobreni zahtjevi za ostvarivanje prava na subvencioniranje doprinosa, uplatili su doprinose da bi se ljudi mogli liječiti, a pojedini otići u mirovinu.

Preplaćeni doprinosi

U Poreznoj upravi FBiH objasnili su kako će se tim poslodavcima refundirati novac za doprinose i kad se i kome poslodavci mogu obratiti.

– Ako su poslodavci, kojima je odobrena subvencija, uplatili doprinose za određene mjesece, uplaćene subvencionirane doprinose moći će koristiti kao pretplatu za iduće mjesece u iznosu preplaćenih doprinosa. Poslodavci koji su uplatili doprinose za radnike iz svojih sredstava, a koji će dobiti subvencionirane doprinose za taj mjesec, njihovim radnicima neće se udvostručiti doprinosi jer se uz obrazac ZSD kontrolirao i obrazac MIP 1023 za taj mjesec, bez obzira na to što su doprinosi uplaćeni iz vlastitih sredstava – kazali su za Faktor iz Porezne uprave FBiH.

(www.vecernji.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend