Poslodavac iz BiH o odlascima: Za osam godina, samo sam jednog radnika uspio zadržati

Da se na oglase domaćih firmi rijetko tko javlja potvrđuje i Omer Korjenić – analitičar tržišta rada. Tržište za angažman kvalitetne radne snage svakim danom se sužava.

Migrira se uveliko i odavno iz Bosne i Hercegovine. Pogotovo sada kada se tržište Europske unije oporavlja od covida. Ogromna je potražnja na zapadu za našim radnicima. I odoše, zna se zbog čega.

Deutsche Bahn zapošljava mašinovođe iz regiona bivše Jugoslavije. Za posao ne postoje starosna ograničenja, a prijave se ne moraju podnijeti na njemačkom jeziku, prenosi N1.

Počelo je ovako…

A onda su stranci po radnike počeli dolaziti u BIH – osobno. Norveška firma 26-27 veljače bit će u Sarajevu. Traže automehaničare, autolakirere i limare.

Benjamina Hecu – vlasnika automehaničarske radnje u Sarajevu brine ovaj pristup. I onako je, kaže, teško naći kvalitetnog radnika, a sada će biti još teže.

“Mi imamo firmu osam godina i za tih osam godina samo sam jednog radnika uspio zadržati. Inače, su svi uredno prijavljeni, osigurani, plate su na vrijeme, ali ne možete naći ljudi. Puno ljudi je otišlo u zadnje vrijeme, imao sam jednog radnika koji je otišao u Njemačku pa se vratio ovdje tri mjeseca da premosti, i ponovo ode u Njemačku  raditi. Mi smo 2-3 puta raspisivali konkurs. Dođu, nestručni, očekuju previše, ja sam rekao – ako je do mene da riješimo, ali nisam mogao naći zajednički jezik s tim ljudima”, prepričava Heco, vlasnik automehaničarske radnje.

Da se na oglase domaćih firmi rijetko tko javlja potvrđuje i Omer Korjenić – analitičar tržišta rada. Tržište za angažman kvalitetne radne snage svakim danom se sužava.

“Trenutno u BIH trećina spada u nekvalificirane radnike, oni koji nisu stručno osposobljeni za bilo kakav posao, promatrajući dobnu strukturu trećina su oni koji imaju preko 50 godina. Morat će se intenzivirati socijalni dijalog između Vlade, poslodavaca i sindikata u smislu reduciranja troškova rada, smanjenje poreza i doprinosa i posljedično povećanja plaće”, izjavio je Korjenić.

Koliko god apsurdno zvuči, rješenje bi moglo biti i uvoz radne snage.

“Bit ćemo prinuđeni uvoziti radnu snagu, u tome već svjedočimo u Službama za zapošljavanje, gdje naši poslodavci iskazuju interes za radnicima s Dalekog istoka. Već se spominju radnici s Filipina, Bangladeša, Bangkoka u ugostiteljstvu, proizvodnim i uslužnim djelatnostima”, dodaje Korjenić.