Lokalne vijesti, Vijesti iz BiH

Porezni inspektori obavili tzv. blic kontrole i u Vitezu

Kantonalni porezni ured Novi Travnik i Kantonalni porezni ured Mostar izvršili su 52 djelomične inspekcijske kontrole (blic kontrole) na području Kantona Središnja Bosna i Hercegovačko-neretvanskog kantona, kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju građevinsku djelatnost, trgovinsku, ugostiteljsku i druge uslužne djelatnosti.

Kontrole su izvršene na području općina: Busovača, Gornji Vakuf-Uskoplje, Bugojno, Vitez, Travnik, Jablanica, Konjic, Mostar i Čitluk.

Cilj kontrola je bila provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno. U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave su otkrili 11 neprijavljenih radnika, 17 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 5 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 2 porezna obveznika koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja zapečaćeno je 12 objekata i izdato je 42 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 90.500,00 KM.

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

Porezna uprava zahvaljuje svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje obveze i poziva sve porezne obveznike da svoje obveze blagovremeno izvršavaju, dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika i posluju u skladu s poreznim i drugim važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja.

(Porezna uprava Federacije BiH)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend