Vijesti iz BiH

Porezna uprava Federacije BiH pojačanim aktivnostima izvršila 356 inspekcijska nadzora i izdala 248 prekršajnih naloga

Porezna uprava Federacije BiH je u samo dva dana, 7. i 8. septembra 2016. godine, na prostoru Federacije BiH, izvršila ukupno 356 inspekcijskih nadzora. Inspekcijskim nadzorom bili su obuhvaćeni većinom porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva i trgovine.

 

U toku inspekcijskih nadzora inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 133 neprijavljena radnika i 54 objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa. Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je 92 objekata i izdato je 248 prekršajnih naloga, sa izrečenim novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 529.100,00 KM.

 

U toku ovih aktivnosti inspektori Porezne uprave su u 4 slučaja onemogućeni u vršenju svojih dužnosti, te su postupci okončani uz asistenciju policije i podnošenje krivičnih prijava nadležnom tužilaštvu koji preduzima radnje iz svoje nadležnosti.

Porezna uprava Federacije BiH se ovim putem zahvaljuje policijskom komesaru Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Jedinici za podršku, PU Centar i PU Novi Grad na pruženoj pomoći.

Porezna uprava poziva porezne obveznike da ne sprečavaju službena lica Uprave da izvršavaju dužnosti. Sprečavanje inspektora da izvršavaju svoje poslove predstavlja krivično djelo za koje je propisana kazna zatvora do 3 godine. Porezna uprava je odlučna da provede aktivnosti iz svoje nadležnosti i prema licima koja se tome suprotstavljaju posegnut će za maksimalnim sankcijama.

 

Porezna uprava želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima. 

 

Porezna uprava Federacije BiH je tokom 24 provedene jednodnevne akcije, na području Federacije BiH, izvršila 5.681 kontrolu i otkrila 2101 radnika sa neriješenim radno-pravnim statusom (rad na crno), te utvrdila da je 970 objekata radilo bez odobrenja za rad, 513 objekta bez fiskalnog uređaja, a da  1.697 subjekta nije izdavalo račune. Zbog utvrđenih nepravilnosti zapečatila je 1.440 poslovnih objekata i izdala 3.679 prekršajnih naloga sa izrečenim novčanim sankcijama u iznosu od 7.981.220,00 KM. Rezultate ovih aktivnosti po kantonalnim poreznim uredima možete vidjeti na WEB stranici Porezne uprave.

 

Pozivamo porezne obveznike da teško zarađeni novac ne troše na plaćanje kazni i kamata već da posluju legalno, a novac da koriste za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima…Ne ostvarujte kratkoročne dobitke za veće dugoročne gubitke.

 

Porezna uprava svoj uspjeh ne želi mjeriti time koliko ste platili kazni ili koliko je zapečaćeno objekata. Naš i vaš uspjeh će biti na zavidnom nivou kada vi sami budete prijavljivali i plaćali porezne obaveze, a Porezna uprava što manje primjenjivala sankcije. Cilj Porezne uprave je da svaki porezni obveznik izvršava svoje porezne obaveze, da ih dobrovoljno prijavi i plati, da prijavi svakog radnika, odnosno da postupa u skladu sa poreznim i drugim propisima FBiH, da bude partner poreznim obveznicima, a ne da ih kažnjava.

 

Porezna uprava FBiH nastavit će aktivnosti na kontroli i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike da poštuju zakone, kako se ne bi izlagali sankcijama i dodatnim troškovima.

 

Poštovani građani, ovo je vaša domovina i u njoj trebate biti sretni. Ne dozvolite da vašu sreću umanjuju oni koji varaju državu i neplaćaju poreze. Učinite korak za domovinu i svoju sreću i Poreznoj upravi Federacije BiH, uz punu diskeciju, prijavite nepoštivanje poreznih zakona. Prijave se mogu dostaviti putem:

 

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend