Vijesti iz BiH

Popis stanovništva: Građani će odgovarati na 45 pitanja

Na nivou BiH, entiteta i Distrikta Brčko uspostavljena su sva rukovodna tijela za popis stanovništva koji će naredne godine biti održan u našoj zemlji. Formirane su radne grupe iz različitih oblasti koje čine predstavnici statističkih institucija u BiH.

One intenzivno pripremaju probni popis koji je planiran za jesen ove godine. Govoreći o pripremi dokumenta, kako za probni tako i pravi popis, u Agenciji za statistiku BiH kažu da su, između ostalog, već završeni popisnica (p-1) i upitnik za domaćinstvo i stan (p-2). 
Maternji jezik
Popisnica je obrazac koji se popunjava za svaku osobu koja se popisuje. Koncipirana je tako da sadrži sva obavezna pitanja iz zajedničkih preporuka Ekonomske komisije UN-a za Evropu i Statističkog ureda Evropske unije. – Osim obaveznih pitanja, na popisnici se nalazi i dio neobaveznih pitanja po preporukama, ali su ona bitna za našu zemlju. Obavezno je 27 pitanja, a naša popisnica sadrži 45 pitanja – kažu u Agenciji, objašnjavajući da će, najvjerovatnije, sva pitanja iz probnog popisa biti korištena i u pravom. Naime, temeljnih izmjena neće biti, ali je upitno hoće li se građani na pravom popisu izjašnjavati o maternjem jeziku.
Centralno mjesto
U Agenciji kažu da im je Delegacija Evropske komisije u BiH donirala sistem za obradu popisnica. Najsavremeniji sistem za skeniranje i optičko prepoznavanje sadržaja popisnica na tri zvanična jezika u BiH i dva pisma trebao bi biti isporučen uskoro. – Kada govorimo o samoj obradi popisne građe, bit će ukupno angažirano oko 360 osoba u centralnom mjestu. Predviđeno je da se obrada radi u dvije smjene u centralnom mjestu u periodu od 15 mjeseci. Ukupno će biti obrađeno oko 22.000.000 stranica, što je 100 tona papira – kažu u Agenciji. Popis će koštati najmanje 42,6 miliona KM, a osim uposlenika statističkih institucija, bit će angažirano još oko 25.000 osoba.

 

Kako će biti popisani Bosanci u inozemstvu
Infrastruktura i logistika popisa stanovništva koristit će se i za popis državljana BiH koji žive u inozemstvu, a imaju prebivalište u BiH i odsutni su duže od 12 mjeseci. Popis osoba obavit će se na posebnom obrascu za inozemstvo. On će obavezno sadržavati i pitanja o nacionalnosti, vjeroispovijesti, maternjem jeziku, državi u kojoj se nalazi, razlogu i dužini boravka u drugoj državi… Osobe na privremenom radu i boravku u inozemstvu dostavit će poštom popunjene obrasce. Finansiranje popisa ovih osoba osigurat će se neovisno o finansiranju popisa stanovništva.
Pitanja
1.    Set pitanja koja se tiču broja stanovnika
2.    Set pitanja o migracijama unutar zemlje
3.    Pitanja o migracijama izvan zemlje (raseljene osobe)
4.    Etničko-kulturološke karakteristike
5.    Obrazovne karakteristike
6.    Ekonomske karakteristike
7.    Pitanja “zdravstvene statistike” (osobe s posebnim potrebama)
Brojke
100 tona papira potrebno za popisnice
43,6 miliona maraka minimalno će koštati popis
25.000 osoba dobit će privremeni posao na popisu

(DA)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend