Vijesti iz BiH

Ponovo na bh. tržištu nesigurni proizvodi

Među nesigurnim proizvodima, objavljenim na internet stranici Agencije, nalazi se i sedam vrsta prenosnih dječijih svjetiljki nepoznatog tipa, koje predstavljaju rizik od požara i strujnog udara.

Agencija za nadzor na tržištem BiH priopćila je da je naloženo povlačenje s tržišta i uništavanje nesigurne igračke – dječje lutke Bella bestia, porijeklom iz Kine, zbog kemijskog rizika.

Potrošačima koji su kupili ovaj proizvod, o čijem proizvođaču podaci nisu dostupni, a čiji je uvoznik “Vemig” iz Ljubuškog, preporučuje se da ga prestanu koristiti.

Među nesigurnim proizvodima, objavljenim na internet stranici Agencije, nalazi se i sedam vrsta prenosnih dječjih svjetiljki nepoznatog tipa, koje predstavljaju rizik od požara i strujnog udara.

Nadležna inspekcija je naložila mjeru povlačenja ovih proizvoda s tržišta i obavještavanja potrošača o rizicima i načinu povrata opasnih proizvoda, dok se potrošačima koji posjeduju ovaj proizvod preporučuje da ga prestanu koristiti i da ga vrate uvozniku ili u trgovinu maloprodaje gdje je kupljen.

Na popisu je i dječiji bicikl “TYO 14” – zemlja porijekla Kina, koji ne ispunjava sigurnosne zahtjeve i predstavlja rizik od ozljede.

Popis proizvoda koji ne ispunjavaju propisane sigurnosne zahtjeve, zbog čega spadaju u nesigurne proizvode pronađene na tržištu BiH, objavljen je na internet stranici Agencije za nadzor na tržištem BiH –  http://annt.gov.ba

 

 

(Izvor: Obavještenja u BiH – annt.gov.ba )

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend