Ponovno se diže ‘zid’ Pink Floyda

Roger Waters, bivši basist jedne od najvećih grupa koje su ikad postojale, britanskih prog-rock psihodeličara Pink Floyd, naveliko priprema reinkarnaciju dvostrukog albuma “The Wall”.

Naime, Roger je okupio potpuno novi bend, s kojim će se najesen ‘otisnuti’ na sjevernoameričku turneju naziva Roger Waters’ The Wall Tour. Turneja će između 15. rujna (Toronto) i 13. prosinca (Anaheim) obujmiti 35 koncerata, a uključuje produkciju po uzoru na onu s originalne “The Wall” turneje iz 1980./81., u kojoj je glavni ‘detalj’ dvanaestmetarni zid.

Osim 31 koncerta na spomenutoj turneji Pink Floyda, “The Wall” je Roger Waters izveo 21. srpnja 1990. godine prilikom proslave pada Berlinskog zida na Potsdamer Platzu pred gotovo pola milijuna ljudi.
A da bi se što više zbližio s fanovima i saznao što misle i koje su im želje i prijedlozi, Roger redovito s njima komunicira putem svoje Internet stranice, na kojoj se može pratiti i tijek priprema za turneju.
Roger Waters je tijekom dvadeset godina boravka u Pink Floyd (1965. – 1984.), čiji je jedan od ‘former membera’, bio glavni tekstopisac, pa je slijedom toga i autor konceptualne priče devetog albuma benda “The Wall”, izašlog 30. studenog 1979. godine.

Radi se u biti o Rogerovoj autobiografskoj priči, čija je ‘inicijalna kapsla’ bio događaj koji se dogodio 1977. godine na koncertu u Montrealu, tijekom “Animal” turneje, kada je pljunuo na obožavatelja koji se pokušao popeti na pozornicu.
Glavni lik priče zove se Pink, i on se konstantno suočava sa životnim teškoćama, poput pogibije oca u II. svjetskom ratu, zlostavljanja od strane učitelja, općenite strogoće u školi i kritike sustava školstva u Velikoj Britaniji, prezaštitničkog odnosa majke ili odlaska supruge. Pink se iz tih razloga mentalno povlači od društva, u kojem su ljudi, po njemu, tek ‘jedna cigla u zidu’.
“The Wall” je jedan od prodavanijih albuma, čiji je tiraž premašio 30.000.000 kopija, ali isto tako i jedan od najutjecajnijih u povijesti glazbe. Za njega je, primjerice, u New York Timesu, u broju od 2. ožujka 1980. godine, napisano kako je ‘donio prekretnicu u rock povijesti, te da će biti kriterij prema kojem će se svi budući rock spektakli morati mjeriti’.

Filmska verzija objavljena je 1982. godine pod imenom “Pink Floyd The Wall”, s originalnom glazbom s albuma, režirao ju je Alan Parker, scenarij ‘potpisao’ Roger Waters, a glavna uloga pripala je frontmanu irske skupine The Boomtown Rats, Bobu Geldofu, koji je od osamdesetih postao poznatiji kao humanitarac (‘Live Aid’…), nego kao muzičar.
Prije albuma “The Wall”, Roger Waters je na solo turneji izvodio i “The Dark Side Of The Moon” (1973.), treći najprodavaniji album svih vremena.