Ponovno rastu cijene goriva u BiH

Cijene benzina na crpkama kreću se od 2,36 do 2,61 KM po litru, a litar dizela košta od 2,31 do 2,66 KM.

Cijene goriva na crpkama u Republici Srpskoj također su u proteklom periodu rasle, i to za 4 do 7 feninga, ali su i dalje niže od onih na pumpama u Federaciji BiH. Tako se cijena litra benzina u RS-u kreće od 2,38 do 2,49 KM, dok je cijena dizel goriva od 2,34 do 2,49 KM po litru.

Prosječne cijene goriva, i dizela i benzina, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, u istom periodu prošle godine bile su oko 1,85 KM po litru, što je i za 80 feninga manje nego sada, dok je u istom periodu 2020. godine litar dizel goriva bio u prosjeku 2,31 KM, a benzina 2,26 KM.

“Rast cijena naftnih derivata uzrokovan je rastom burzovnih cijena sirove nafte na globalnom tržištu i rastom dolara. Navedena dinamika cijena sirove nafte utiče i na burzovne kotacije naftnih derivata na referentnim berzama u Mediteranu i slijedom toga i na formiranje rafinerijskih cijena. Imajući u vidu navedeno, evidentno je da je vanjski faktor utjecao na povećanje rafinerijskih cijena, odnosno nabavnih cijena derivata, a BiH kao uvoznik na navedeno ne može uticati”, pojasnili su iz Ministarstva trgovine FBiH.

Na problem koji konstantno povećanje cijena goriva pravi upozoravaju već duže vrijeme i gospodarstvenici i poljoprivrednici, prijevoznici, ali i građani koji traže neku pomoć i ograničavanje rasta cijena.