Vijesti iz BiH

Ponovno poskupljuju voće i povrće?!

Cijene prehrambenih proizvoda, osobito kada su u pitanju cijene sezonskog voća i povrća, “skočit” će za minimalno 10 posto ponajviše zbog prekomjernog uvoza, kazao je Mesud Lakota, direktor potrošačke zadruge EUROBiH.

Naime, on smatra kako će se domaći proizvođači što zbog maćehinskog odnosa prema njima, što zbog loših vremenskih prilika naći u velikim problemima. – Već smo imali situaciju s nestašicom jaja, koje smo morali uvoziti, a slično će biti i s mnogim drugim proizvodima. Sve to neminovno će podignuti cijene prehrambenih proizvoda, istaknuo je Lakota.
Bez zaštite

Domaći poljoprivrednici našli su se u teškoj situaciji na samom početku godine zbog velikih količina snijega, a nakon toga i sa sušama. Kada tome dodamo mizerne poticaje koje dobivaju od svih razina vlasti, jasno je kako su dovedeni na rub egzistencije. – U BiH se više jednostavno ništa ne isplati proizvoditi, jer su nameti ekstremno viski i proizvođači nemaju nikakvu zaštitu, rekao je Lakota. U tom kontekstu napomenimo kako mnoge zemlje CEFTA-e uvoze tzv. sezonske carine kako bi u vrijeme sazrijevanja domaćih proizvoda, ponajprije voća i povrća, zaštitili svoj proizvod. Međutim, to u BiH nikada nije bio slučaj. Upravo zbog toga posljednjih godina, prema Lakotinim riječima, imamo veliku količinu uvoza takvih proizvoda, ponajprije iz Makedonije i Srbije, dio iz Hrvatske, ali i zemalja Europske unije (Italije, Španjolske i Mađarske). – S obzirom kako je ovakva situacija na sceni već godinama, zemlje okruženja već su se pripremile te podigle poticaje za sezonsko voće i povrće, tako da ne treba sumnjati kako će ono vrlo skoro preplaviti naše tržište. Domaći proizvođači, ponajprije iz Hercegovine, zbog toga će se naći u izuzetno teškoj situaciji, ustvrdio je Lakota.
Val poskupljenja
U kontekstu novih poskupljenja, on jasno navodi kako će se situacija iz Hrvatske vrlo skoro preslikati u našu zemlju. Naime, posljednjih dana u toj zemlji “skaču” cijene električne energije, plina, goriva, itd, što će se odraziti i na cijene osnovnih životnih namirnica. S obzirom kako najviše prehrambenih proizvoda uvozimo upravo iz Hrvatske, logično je da će nas uskoro pogoditi novi val poskupljenja. – To će posebno dolaziti do izražaja ulaskom Hvarske u EU, kada će na sceni biti neka nova “pravila igre”. Kako to obično biva, najpogođeniji svime navedenim bit će najsiromašniji bh. građani, navodi Lakota.
Uz sve to, kakav-takav izvoz koji smo imali do sada u Hrvatsku od 1. srpnja 2013. godine bit će gotovo u potpunosti onemogućen pa će se i oni proizvođači koji su do sada ostvarivali značajne poslovne rezultate naći na koljenima. Prema tome, Lakota jasno kaže kako će se val poskupljenja, koji niti ove godine nije zaustavljen, nastaviti i u ljetnim mjesecima, dok će standard građana u BiH biti sve niži i niži.
‘Tiha poskupljenja’
Mesud Lakota naglašava kako su i ove godine u BiH na sceni tzv. tiha poskupljenja. To znači da trgovci svakog mjeseca podižu cijene na fening ili dva i na taj način izbjegavaju veća poskupljenja proizvoda. – Ipak, na ovaj način postižu isti učinak, jer podigli cijenu za nešto značajnije iznose dva puta godišnje, ili cijene svaki mjesec dizali za manje iznose, na kraju godine dođe na isto, rekao je Lakota.

 

(DL)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend