Vijesti iz BiH

Politička korupcija opasno ugrožava BiH

Pravosuđe u Bosni i Hercegovini bilježi napredak u procesuiranju slučajeva korupcije no postignuti rezutati i dalje su nedovoljni za učinkovitu borbu protiv tog sve raširenijeg problema posebice stoga jer i dalje nema kažnjavanja političara povezanih s korupcijom. Ocjena je to bosanskohercegovačkog ogranka nevladine organizacije Transparency International (TI) sadržana u istraživanju čiji su rezultati predstavljeni u srijedu u Sarajevu.

Istraživanje se odnosi na učinak pravosuđa tijekom 2014. godine kada je prijavljeno 3038 slučajeva korupcije što je za gotovo 800 slučajeva više u usporedbi s 2013. godinom kada su zabilježeni najslabiji rezultati otkako TI provodi monitoring. U 2014. godini podignute su 274 optužnice za korupciju dok ih je godinu ranije bilo 263. Te 2013. godine u BiH je izrečena tek jedna osuđujuća presuda po optužnici za korupciju dok ih je tijekom 2014. bilo sedam.

Na temelju analize sadržaja sudskih presuda izrečenih od 2009. do 2014. godine TI je istodobno utvrdio kako je zabrinjavajuće visoki postotak oslobađajućih presuda u slučajevima korupcije. Udio oslobađajućih presuda iznosi čak 28 posto dok je, primjerice, kod kaznenih djela općeg kriminaliteta tek pet posto oslobađajućih presuda. Najviše je osuđenih među običnim namještenicima i takvih je najviše među 241 osobom koje su u proteklih pet godina osuđene zbog korucije u BiH.

“Zabrinjavajuća je činjenica”, stoji u analizi, “da je od ukupno 38 procesuiranih visokih dužnosnika samo njih 9 ili 19 posto osuđeno zbog kaznenog djela korupcije”.
Uz činjenicu da je pravomoćno oslobođeno 53 posto osoba koje su optužene kao rukovoditelji različitih tijela državne uprave, iz TI-ja ističu kako to iz temelja dovodi u pitanje sposobnost i učinkovitost pravosuđa u BiH u procesuiranju kaznenih djela korupcije na višim razinama.

“Procesuiranje tzv. političke korupcije koja je i najopasnija u BiH je svedeno na razinu statističke greške”, kazao je voditelj TI-ja za BiH Srđan Blagovčanin. Istaknuo je kako se ovime u biti šalje poruka da se korupcija u BiH jednostavno isplati. “Mi to ocjenjujemo poražavajućim i blagi pozitivni trend u broju prijavljenih slučajeva nam zapravo ne govori ništa pozitivno”, kazao je Blagovčanin.
Bit je problema, po njegovu sudu, u samom pravosuđu odnosno u odgovoru na pitanje je li ono neovisno i je li i samo korumpirano.

(tportal.hr)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend