Lokalne vijesti

Policija upozorava na opasnost, ali i novčane kazne zbog nedozvoljenog korištenja pirotehničkih sredstava

Povodom nadolazećih božićnih i novogodišnjih blagdana Uprava policije MUP-a Kantona Središnja Bosna poduzima pojačane planske mjere i radnje u cilju održavanja povoljnog stanja sigurnosnosti na našem području.

S obzirom da je u ovom periodu aktualna problematika nedozvoljene trgovine i upotrebe pirotehničkih sredstava na javnim mjestima, što u nekim slučajevima može izazvati uznemirenje građana ili čak ugroziti njihovu sigurnost, službenici policije će preventivno raditi na sprječavanju ovakvih negativnih pojava. Tom prilikom će upozoravati građane na posljedice koje mogu poizlaziti iz neopreznog rukovanja pirotehničkim sredstvima i vatrenim oružjem, dok će u suradnji s nadležnim inspekcijskim organima raditi na sprječavanju nedozvoljene prodaje pirotehničkih sredstava.

Pored preventivnih mjera i radnji, sukladno Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira KSB, službenici policije će poduzimat aktivnosti na sankcioniranju osoba koje na javnom mjestu prodaju pirotehnička sredstva ili koriste takva sredstva na mjestima i na način na koji se izaziva uznemirenost građana, kao i osobe koje prirede bakljadu, vatromet ili sličnu priredbu bez propisane najave ili mimo zabrane mjerodavnog tijela ili ne poduzmu mjere osiguranja koje su dužne poduzeti. Novčane kazne za ovakve prekršaje kreću se u iznosu od 200 do 1000 KM, a predmeti kojim je prekršaj počinjen bit će oduzeti.  

Napominjemo da Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira KSB propisuje da priređivanje bakljade, vatrometa ili slične priredbe mora biti prijavljeno nadležnoj policijskoj stanici 72 sata prije održavanja. Policijska stanica može odobriti takvu priredbu, ukoliko se time ne ugrožava javna sigurnost, u protivnom će zabraniti održavanje takve priredbe.

(URED KOMESARA)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend