Lokalne vijesti

Policajci iz FBiH sutra protestuju u Sarajevu

Predstavnici Saveza sindikata policije i uposlenika MUP-ova FBiH održali su jutros sastanak s ministrom unutrašnjih poslova FBiH Aljošom Čamparom, ali nisu uspjeli usaglasiti stavove te su odlučili da će sutra održati proteste ispred zgrade Parlamenta FBiH.
Kako je rekao Dragan Škulj, predsjednik Saveza sindikata policije i uposlenika MUP-ova u FBiH, pristali su na umanjenje penzija, ali im vlasti nisu htjele dati garanciju da će njihovi zahtjevi biti ispoštovani.
“Tražili smo da se u Zakon o PIO-u ubaci da će se način odlaska policijskih službenika u penziju rješavati Zakonom o policijskim službenicima, ali odbili su to uraditi.

Sutra idemo u proteste, vidjet ćemo šta će biti”, rekao je Škulj.
Podsjetimo, ovaj Savez je zatražio i hitan sastanak s premijerom FBiH Fadilom Novalićem i federalnim ministrom rada i socijalne politike Veskom Drljačom, ali se do sada odazvao samo ministar Čampara. Također, njihov sindikat je isključen iz razgovora koje je prošle sedmice s predstavnicima Vlade FBiH održala Unija samostalnih sindikata policije FBiH i Sindikat policije Kantona Sarajevo.
Na proteste u Sarajevo stiže blizu 150 policajaca iz sedam kantona FBiH kao znak upozorenja, a potom će, zavisno od ishoda, odlučiti da li će organizovati veće proteste ili stupiti u generalni štrajk. Protesti će se održavati u vrijeme održavanja vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH koja počinje u 10 sati, a na prvoj tački dnevnog reda je zakon o PIO-u.
“Nadamo se da će, ako ništa drugo, skinuti tu tačku dnevnog reda i vratiti je u redovnu proceduru”, kazao nam je Škulj.
Na proteste dolaze privatnim automobilima, a poručili su kako ni na koji način neće ometati građane pa ni blokirati saobraćaj.

 
(Izvor:TNT)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend